İLAHİYAT OKUMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

Malum bu hafta Lys sınavı var. Ardından üniversite tercihleri başlayacak. Adaylar heyecanlı, ne okumak istediğine yıllar önce karar verenlerin yanında hala kararsız olanlar var. 

Olur da kazara aklından "İlahiyat okusam mı acaba" diye geçiren birileri çıkar. İşte bu birileri için İlahiyat okumuş ablaları olarak acı gerçeklerden bahsedeceğim. Kararlarını bu gerçekler üzerinden yapmaları daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. 


En başta şunu söyleyeyim ki kimse benim kadar bu bölümü okumak istememiştir ve bundan sonra da istemeyecektir diye düşünüyorum. O yüzden söyleyeceklerime iyi kulak verin bence.


İlahiyat fakültesi bir çok üniversitede 5 senelik bir eğitim dönemini kapsıyor. (istisnalar var tabi) İlk sene hazırlık adı altında Arapça eğitim veriliyor. Bir de şanslıysanız Arap bir hocanız oluyor. Okulun en eğlenceli ve en rahat geçilen dönemi de bu dönem oluyor. En iyi arkadaşlıklar da bu dönemde kuruluyor.

Eğer ilahiyat okumayı göze alıyorsanız haftada 5 gün, cuma saati sohbet programlarını izlemeye talip olmalısınız. Yeri gelicek Nihat Hatipoğlu'nu yeri gelicek Yaşar Nuri Öztürk'ü temsil eden hocaları dinleme seansı yapacaksınız. Uyku problemlerine çözüm getiren felsefe dersleriniz olacak. Rüyalarınızı Platon'un İdealar alemi süsleyecek. Yeri gelecek en hararetli tartışmaların içinde kendinizi bulacaksınız. Muamma olan ise: Tartıştığınız konuları hayatın hangi alanında kullanacağınız. 


Okulun ilerleyen yıllarında yalnızlığa yelken açacaksınız. Sizin gibi düşünen sizin gibi konuşan ve sizin gündeminize sahip tek bir Allahın kulunu mumla arasanız yine de bulamayacaksınız. Şöyle bir insanları gözlemleyip "bunlar ne yapıyor Allah aşkına" diye kendi kendinize çok soracaksınız.


Tarihten felsefeye resimden müziğe hukuktan sosyolojiye,  psikolojiye her bir alanda bilginiz olacak. Her şeyi bilmenin hiç birşey bilmemek olduğunu böyle tecrübe edeceksiniz.


Hayatınızın her anında ve her mekanında kitaplar olacak. Elbise dolabınızı bile kitaplar dolduracak. Her ders için en az beş kalın,  baya kalın. çok kalın kitap okuyacaksınız. Okuyacağınız kitaplardan bir kaç fotoğraf yazının sonunda bulabilirsiniz. 


Yazı yazarak çalışanlardan iseniz sağ kolunuzu kaybedebilirsiniz. Okulun sonuna doğru gözlük kullanmaya da kendinizi hazırlarsanız iyi edersiniz.


Daha çok şey var da bu kadarı sizi vazgeçirmeye yeter de artar bile zannımca :)

Evet rakiplerimi eleyecek somut belgeleri de ekledim mi bu iş tamam :)
Bir de tıkla ve bu yazılarımı oku istersen:

İlahiyat Hakkında Merak Edilenler
İlahiyat Okumak İsteyenler Buraya







Yorumlar

  1. ve sanırım en önemlisi İlahiyat'a başlamadan önce sağlam ehli sünnet ve'l-cemaat itikatlarına sahip olmak. ve hangi itikatlar sahih hangileri ile sizde bir yaşar nuri yapılmak istiyorsunuz bunun ayırımına varabilecek birikim. yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın.. Farkındalık şart. Gerçi İlahiyat Fakültesini, Kur'an kursu zannedip gelenler bir kaç ay içerisinde durumun hiç de öyle olmadığını tecrübe edeceklerdir. Yani farkındalıksız gelseler de çok çok farkındalıklı gidecekleri kesin. Hem de ne gereksiz farkındalıklarla..

      Sil
  2. Hep aklımı kurcalar bu ülke neden hep yerinde sayar diye.
    Okuyunca bunun cevabı bulunuyor mu? Bulunuyor diyeceksin, lâkin niye yerinde sayıyor hâlâ bu kadar okul/okuyan varken?

    Benim tespitlerimden biri, okuyanların "kâğıt prangalardan(kitap)" kurtulamıyor oluşlarıdır.
    Hayatın bu prangalarla örtüşmediğini görenler ya hayattan, ya prangadan kurtarıor kendini. Sonrası mâlûm, yassı balık yan gider, herkes nasılsa onlara ayak uydurayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hep şöyle söylerim: Okul, okumaya engeldir.
      Eğer okul oluyorsanız okumuyorsunuz demektir. Vizeydi finaldi derken kitap okumaya fırsat bulamazsınız. Okuduklarınız. Okumak istedikleriniz değil okumaya mecbur olduklarınızdır, zorla okunan kitaptan ise kimseye hayır gelmez.
      Gün gelir de bir gün öğrencilikten yeniden talebeliğe terfi edersek bu ülke o zaman olduğu yerde saymaz. Çünkü öğrencilik öğretilenleri öğrenme işidir. Talebelik ise ilmi talep etme öğrenmeyi isteme, sırf istediği için okuma işidir

      Sil
    2. Hayır kararınızdan asla vazgeçmeyin çünkü eğer gerçekten gönülden istiyorsanız zaten ilâhiyat tan başka bölüm yapamazsınız .ve asla unutmayın her bölümün illa ki zor bir yanı da olacak .

      Sil
  3. merhaba ben sağlık lisesi son yıla geçiş yaptm seneye stajım var fakat ben sağlık deil baştan beri ilahiyat istiyorum ne yapmalıyım nasıl yapmalıyım zorlanır mıyım kafamı devamlı bunlar kurcalıyor ama sağlık okursam ibadetlerimi düzgün yapamam lütfen bana yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kardeşim ilahiyat okumak demek ibadetlerinde daha hassas olacağın anlamına gelmez. İlahiyatı kuran kursu gibi düşünmek yanlış olur. Bununla birlikte istemeden okudugun bir bölüm isteyerek okudugun bir bölümden çok çok çok daha zor gelecektir. Neyi okumak istiyorsan onu okumalısın. İlahiyat okumanı tavsiye ederim. Ardından bir de sağlıkla ilgili bölüm okuyabilirsin. İstersen herşey mümkün Allah'ın izni ile..

      Sil
    2. kardeşim bu tamamen sana bağlı eğer kendini bu bölümü okuduktan sonra vatana millete ümmete faydalı bir bilgi verebilirim diyorsan düşünme çok huzurlu ve mutlu bir hayatın olur.ama eğer sadece kendini ve ya parayı düşünüyorsan hiç gitme.ben ilah
      yat okuyorum hayatımın en zor en sıkıntılı günlerini yaşıyorum sürekli ikilem arasındayım kendimi fayda verecek biri olarak görmüyorum.yani bu bölüm çok fedakarlık isteyen bir bölüm eğer fedakarsan ve gerçekten hizmet edebileceğini düşünüyorsan hiç düşünme git ilahiyata.zaafın varsa karı kıza boş vakite boş işlere namazını aksatıyorsan çok sıkıntıya girersin.sürekli düşünürsün.

      Sil
  4. Merhaba öncelikle bir kaç sorum olucak müsadenizle.Ben meslek lisesi mezunuyum ve ilahiyat tercih etmek istiyorum.Arapça hiçbir altyapım yok.Çok çalıştım ve Lysden inşallah 400 üstü bekliyorum okul puanı ile beraber.Sizce arapça bilmemek çok sıkıntı yaratırmı ? Son olarakta ben Karl Marx , George Orwel vb. Okumayı çok severim.İlahiyatta ki ortamı bilen biri olarak siz oradaki kişilerin gerçekten SORGULAMA VE DÜŞÜNME boyutunu nasıl değerlendiriyorsunuz.Uydurulmuş ve indirilmiş dinin farkındalığı yaşanıyormu ? Çok tesekkur ederim hepsinin cevabını bekliyorum. Çok sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle hangi fakülteyi okursanız okuyun o alanla ilgili bir çok eksik bilginiz olacaktır elbette. Arapça bilmemek de bunun gibi bir durum. İlahiyat Fakültelerinin çoğunda Arapça hazırlık sınıfları mevcut. Eğer hazırlık dönemini iyi değerlendirir ve ekstra çabalarla kendinizi geliştirirseniz, bir senelik dönem Arapça öğrenmeniz için yeterli bir zaman. Arapça'dan korkmayın, onu sevmeye çalışın. Gel gelelim sorgulama mevzuna. İlahiyatlar Kur'an Kursu gibi işlev gören kuruluşlar değildir. Mevcut İlahiyat müfredatı din eğitiminden ziyade felsefik düşünceyi destekler niteliktedir. Bu fakültelerde sizi her düşünceden hoca beklemektedir. Hepsini dinleyip kendi yolunuzu çizmek ise size kalmış. Tercihiniz hakkınızda hayırlı olur inşallah.

      Sil
  5. Ankara İlahiyat hakkında ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara İlahiyat'ı bizzat yaşamadığım için elbette birşey söyleme hakkını kendimde bulmuyorum. Fakat Türkiye'de bazı fakülteler kendilerine has imajlar çizmiştir. Ankara İlahiyat fakültesinin de kendine has bir imajı var. Bu imaj daha "modern" daha "sorgulayıcı" daha "aykırı" bir imaj. Yine de bence bir çok İlahiyat fakültesinde de bir çok farklı görüşe sahip ilahiyatçı hoca mevcut. Nerede okuduğunuz dan ziyade nasıl bir kafayla okuduğunuz önemli..

      Sil
    2. Ankara İlahiyat'ta okuyan bir öğrenci olarak diyebilirim ki sorgulayı, akılcı ve felsefi bir eğitim sistemine shaibiz.Bu durumu çok yadırgayan olmakla birlikte bir süre sonra kendiniz de idrak ediyorsunuz ki bunlar olması gereken şeyler.Hocalarımız gelirim derse anlatır giderim tarzından çok uzak olup müsait oldukları herhangi bir saatte rahatça iletişime geçebileceğiniz, oturup muhabbet edebileceğiniz hocalardır.Dersler konusunda ise tabii ki her bölümün olduğu gibi bu bölümün de zorlukları var fakat sistematik bir çalışma sistemine sahipseniz, derslere katılımınız olursa zor gelmeyi bırakın zevk almaya başladığınızı fark edersiniz.Şahsım adına söylemeliyim ki İslam dini ve var olan diğer konusunda doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiğini bana öğreten bir fakülte.Klasik eğitimden uzak olduğumuz ve 'mimli' olduğumuz için sevenimiz pek yoktur.Bu fakültede olacaksanız bilmeniz gerekir ki her zaman aksi laflar duyacaksınız.Aklı veren Rabbim bu melakeyi de en doğru şekilde kullanmayı nasip eylesin.Selametle..

      Sil
  6. Hangi İlahiyat Fakültesini önerirsiniz , tercih dönemi geldi fikirleriniz çok önemli. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okudum. Atatürk Üniversitesi köklü bir üniversite. Akademik kadrosu da köklü bir kadro. Fakat fakülte sayısı arttığı için Atatürk Üniversitesi hocaları da bir çok fakülteye dekan ya da rektör olarak dağıtıldı. Kadro benim okuduğum dönemle aynı olmasa da yine de yeni açılan bir çok fakülteden çok çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte Marmara ilahiyat, Bursa Uludağ, Konya Selçuk, Ankara ve İstanbul üniversiteleri bu konuda en kaliteli üniversiteler elbette.

      Sil
    2. konya selcukta ilahiyat yok islami ilimler var.öncu olanlardan konyada neü ilahiyat var.

      Sil
  7. Düz lise mezunuyum fakat Arapça A1 ve A2 kurslarında sertifikam var ve hazırlıktan başlıcam.Tavsiyen var mı bize senin HAZIRLIK sınıfı için ? Ayrıca bu bölümden öğrencileri korkutmaktan çok daha da sevdirmek daha hayırlı olucaktır.Sen okumazsan o okumazsa dini konularda kim ilgilenicek ? Ülkemizi ayakta tutan şey inançtır ve bizde bu konularda uzmanlaşıcaz inşallah.Ayrıca kolay bir bölüm özellikle ülkemizde sonu pek güzel bitmiyor.Eğer bir şeyler elde etmek istiyor isek buna katlanmalı sabırlı ve hevesli olmalıyız.Zor sonu parlak olan her bölüm için değişmez bir gerçektir....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arapça bu bölümün en korkulan dersi. Fakat bence bu ders korkulası değil sevilesi bir ders. Arapça öğrenmek çok eğlenceli ve kolay aslında. Hazırlık sınıfı için tavsiyem, hazırlık kitapları ile yetinmemek. Ek çalışmalar ile hazırlık dönemini daha verimli bir hale getirmek. Kendi adıma ben bu dönemde "Bakara Suresi"ni kelime kelime tercüme etmeye çalışmış, Arapça günlük yazmış, Türkçe şarkıları Arapçaya çevirmiş, Telefonumun menüsünü ve sosyal medya hesaplarımı Arapça kullanmış, arkadaşlarla Arapça mesajlaşmış.. Ve'l hasıl hayatımın her anını Arapça yaşamıştım. Çok faydasını gördüm elbette. İsterseniz her şey mümkün. İsteyin ve başarın, Allah'ın izni ile..

      Sil
  8. Hayırlı günler , bende Marmara İngilizce ilahiyat düşünüyorum ama çokta kararsızım çünkü gidersem başka bir bölümle aynı zamanda çift anadal yapmayı düşünüyorum , bunun zorluk derecesi nedir nasıl yapılır bilmiyorum . Sizce hem ilahiyat hem diğer bölümü birlikte götürebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı günler, yanılmıyorsam Marmara İngilizce aslında yurt dışından gelen öğrencilerin din temelli bir eğitim alıp yaşadığı yerlere döndüklerinde din hizmeti vermelerini amaçlayarak açılmış bir bölüm. Bu konuda ayrıntılı bilgi alıp ardından tercih yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca evet bir teolog adayı için ingilizce bilmek çok önemli olmakla birlikte Arapça ağırlıklı bir İlahiyat eğitiminin İngilizce bir İlahiyat eğitiminden çok daha yararlı olacağı kanısındayım. Zira önce dini doğru anlamalıyız ki sonra onu doğru anlatabilelim. Bunun için Arapça bilmek önemli bir artı oluşturuyor.
      Çift anadal konusuna gelirsek, ben de bir çift anadal öğrencisiydim. Çift anadal birbiri ile büyük oranda benzer konuların ele alındığı bölümlerin ikisini birlikte okuma anlamına geliyor. İlahiyatın çifti ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümü idi. Yine yanılmıyorsam artık böyle bir bölüm yok. Siz bu saatten sonra olsa olsa çift yan dal yapabilirsiniz ki benim okuduğum zamanlarda Marmara üniversitesi buna imkan tanıyordu. Yan dal ise anadal dan farklı olarak ilk okuduğunuz bölümle az da olsa bağlantısı olan çok başka bir bölüm okumak anlamına geliyor. Ben çift anadal yaptım. Derslerin büyük bir kısmı hemen hemen aynı olmasına rağmen yine de çok yorucu bir süreçti. Okula sabah 8.00 de gidip akşam 10.00 da eve döndüğüm oluyordu. Gece gündüz yaz kış demeden okumam gerekiyordu. Buradan bakınca kendi adıma yan dal okumayı hayal dahi etmek istemiyorum. Bu zorluğu bilerek hedeflerinizi belirleyin. Ayrıca devlete bağlı kadrolu bir çalışan olmak istiyorsanız, aldığınız iki diplomadan sadece birinin dikkate alındığını ikincisini özlük dosyanıza ekleme butonunun dahi olmadığını size ekstra hiç bir maddi getiri sunmadığını da bilmenizi isterim. Fakat maddi bir getirisi olmasa da daha donanımlı ve rakiplerinize nazaran bilgi birikimi açısından daha sağlam biri olarak iş hayatına adım atabilirsiniz.
      Hakkınızda hayırlısı olsun..

      Sil
  9. Arapca bilmiyorum kuran bilmiyorum ilahiyat kazandim basarabilirmiyim hazirlik sinifini gecebilirmiyim .birde hazirlikta kalirsak tekrar hazirlikmi okuyoruz yoksa 1 .sinifami gecis yapiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hayırlı olsun, Allah utandırmasın. Üniversite eğitimi hangi bölümü kazanırsanız kazanın hakkında bilginiz olmadığı şeylerle muhatap olacağınız bir eğitim alanıdır. Elbette hazırbulunuşluk sizin için bir artı olabilir fakat bazen sıfırdan başlamak çok daha iyi sonuçlar doğurmaktadır. Size düşen kalma fikrini aklınızdan çıkarıp "öğrenebilirim"i zihninize yerleştirmektir. Kur'an okumayı öğrenmek 3 saatinizi alır. Arapça ise 3 ayınızı. İnanın gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor değil. Ayrıca şunu bilmenizi isterim ki Kur'an ve Arapça ile olan imtihanınız yalnızca hazırlıkta olmayacak. 5 sene boyunca her ikisi ile de yeterince haşir neşir olacaksınız. Bence baştan arayı iyi tutmaya bakın. Selametle :)

      Sil
  10. yazın isteğimi iyice artırdı tam benlik miş :) teşekkür ederim yazın için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim. İnşallah kazanırsın.

      Sil
  11. Selamün aleyküm...ilahiyat 1.sınıfım..ilahiyat ilahiyat fakültesinfakültesini niçin seçtim bilmiyorum bi anda kendimi arapça hazırlık ögrencisi olarak buldum diyebilirim ama var bunda da bi hayır diye düsunuyorum 😌..basta çok zorlandım ne işim var burda diyodum kendi kendime sınıf arkadaşlarımın hepsi imam hatip mezunuydu bense öğretmen lisesi....😆.. fakat bir muddemüddet sonra Arapça benim için harika bi dil haline geldi...tüm arkadaşlarımı sollayarak geçtim sınıfı Allah'ın izniyle... ancak şuan mutlu degilim gibi 😔.. hadis,fıkıh, tefsir dersleri bana çok yabancı geliyor bazen keşke "ılahiyat okumak arapça öğrenmekten ibaret olsaydı"diye içimden geciriyorum Acaba bu hiç dini kitap okumamam ya da bu konularda altyapım olmamasından mı kaynaklanıyor? Ne gerekiyor bilmiyorum tavsiye edebileceginiz bir şeyler var mıdır? Selametle🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahiyat fakültesindeki en sıkıcı sene bence hazırlıktan sonraki birinci sınıftır. İlk sene Hadis, Fıkıh, Tefsir gibi derslerin usulünü öğrenirsiniz. Usül dersleri ise zor ve yorucu derslerdir. Ama köprüyü geçtikten sonra bu derslerin usullerini bırakıp asıllarına geçeceksiniz ki o zaman öğrendiğiniz Arapça da işin içine girecek ve bunlar ne güzel derslermiş meğer diyeceksiniz. Tefsir, Hadis, Fıkıh metinlerini okuduğunuzda iyi ki İlahiyat okumuşum diye tekrar tekrar mutlu olacak Allah'a şükredeceksiniz, inşallah. Yalnızca biraz sabır ve gayret.. Sonu selamet..

      Sil
  12. Selamunaleykum ilahiyat okumak istiyorum dersler nasil isleniyor acaba bu arada kurgu ve anlatim yani sozel anlatimimda pek iyi degildir bu yuzden endiseleniyorum dersler nasil ogretiliyor uygulaniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, her okulun ve hocanın ders işleme stili farklı olabilir. Hatta bu durum dersten derse de değişir. Bence denemeden bilemezsiniz. Geri döndüğünüzde keşke dememek için denemek gerekir. Selametle..

      Sil
  13. Selamün aleyküm ilahiyat konusunda birkaç soru sormak istiyorum.
    Marmara üniversitesi ilahiyat fakültesi Arapça bölümü istiyorum fakat geri dönüp pişman olmaktan korkuyorum. İleride iş imkanı bulamamaktan.. Din kültürü öğretmeni olmak istiyorum fakat atamalar da sıkıntılar olur veya üniversitesi de sıkıntılar yaşarım vs diye.
    Hadi diyelim kazandım az çok Arapça biliyorum kokenimde Arap olduğundan az çok grammer bilmekteyim.. Bunlar ne kadar yardımcı olur veya bunları bildiğim halde çok zorlanır miyim? Üniversite olarak en en en çok hangisi alt yapılı ve hocalar bakımından en bilgili ve donanımlı üniversitesi hangisiyse ona gitmek istiyorum çünkü sadece ilahiyat okumakla kalmayıp din konusunda kendimi çok fazla geliştirmek cilt cilt kitaplar okumak ilimle boğulmak istiyorum diyebiliriz. Yardımcı olursanız çok sevinirim
    Selametle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, öncelikle geleceğe dair endişelerinizi bir kenara bırakıp ne yapmak istiyorsanız onu yapın. Allah hiç bir emeği zayi etmez. Mevla görelim neyler neylerse güzel eyler. İkinci olarak, en donanımlı ya da en iyi hocaların olduğu bir okul yok aslında. Her okulda iyi ya da kötü hocalar olabiliyor. Son zamanlarda çok fazla ilahiyat açıldığı için iyi hocalar genellikle bu ilahiyatlarin başına atandı ve bir okulda birden fazla iyi hoca kalmadı ne yazık ki. Ama bu çok önemli değil. Önemli olan sizin azim ve gayretiniz. Artık herşey bir tıkla yanınızda. Yalnızca Turkiyedeki değil dünyadaki en iyi hocalara dahi internet vasıtası ile ulaşabilirsiniz. Üçüncüsü, merak etmeyin İlahiyatta istemediğiniz kadar çok kitap okuyacaksınız. Önce bir havuza girdiğini zi zannederken sonra orası size deniz, okyanus, umman olacak. Zamanla kara kaybolacak. Boğulmamak için önceden önlemlerinizi alırsanız iyi olur. Hakkınızda hayırlısı. Selametle ☺

      Sil
    2. Allah razı olsun.. Çok güzel motive ediyorsunuz. Allah'a emanet olun inşallah.. 🌸

      Sil
  14. Merhaba. Bende ilahiyat okumak istiyorum yalnız şuan çalışıyorum ve nasıp olursa ikinci öğretim düşünüyorum. İstanbul üniversitesi hedefim inşaallah. ben ders saatları ve yoğunluğu nasıl merak ediyorum hazırlık ve sonrasında nasıl bir süreç olucak bilgilendirirsenız çok sevinirim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamun aleykum, hakkınızı helal edin. Yorumunuz diğer yorumlar arasında kaynamış. Çok geç fark ettim kusura bakmayın. Hem çalışıp hem okumak elbette zor fakat bunu başarabilen çok insan var. Siz neden yapamayasiniz? Hocaların size kolaylık sağlayacağını umut ediyorum. Inşallah hayallerinizi gerçekleştirirsiniz.

      Sil
    2. eger istanbul universitesine ikinci ögretim gittiyseniz size sorularim olacak

      Sil
  15. Selamün aleyküm. gerçekten istediğim için ilahiyat tercih etmeyi düşünüyorum ama hazırlık olduğu için çekiniyorum. Lisede de hazırlık okudum ve bi senemin yine boşa gideceğini düşünüyorum. Hazırlık senesi hakkında bilgi verir misiniz? Camilerde Kur'an-ı Kerim öğreticisi olmak istyorum bunun için ilahiyat fakültesi içinde üçe dörde ayrılıyormuş temel islam bilimleri, islam musikisi gibi hangi bölümü okumam gerekir? Bir de imam hatipli değilim belli derslerde temelim yok zorluk çeker miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam. İlahiyat fakültesinin hazırlık bölümü benim için oldukça verimli geçmişti. Hazırlık senesinde Kur'an ve Arapça eğitimi veriliyor. Bazı fakültelerde ise bildiğim kadarıyla hazırlık bölümü yok. Tercihinizi buna göre yapabilirsiniz.
      Bir diğer husus ise İlahiyat içerisindeki bölümler. Bu bölümler fakülte bittikten sonra yüksek lisans yapma aşamasında tercih edilen bölümlerdir. Yani evvela 5 sene her bölümün eğitimini alıyorsunuz ve hala enerjiniz varsa daha sonra bu bölümlerden birinde ihtisas yapma kararına varıyorsunuz. Hakkınızda Hayırlısı.

      Sil
  16. önüne gelen ilahiyat okuyor gibi bir algı var ama puanlara baktığım zaman hiç de önüne gelen okuyabilecekmiş gibi durmuyor.. keşke benimde önüme gelse... sizce kazanmak zor mu ? en az kaç binde olmak gerekir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence kazanmak için inanmak ve gönülden istemek yeterlidir. Kader çizgisinde puan değil iman daha etkili bir kriterdir. Gerçekten isterseniz olur inşallah.

      Sil
  17. imamhatip lise sondayim ilahiyat okumak istiyorum tavsiyeniz nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyem gerçekten ne istiyorsan onu yapmandır. Fiili duanı kalbi duana yoldaş et ve Rabbine gönder. Cevabını en güzel şekilde alacaksındır inşallah.

      Sil
  18. Selamun aleyküm ilahiyat okumak için hazırlanıyorum ancak şimdiden okumam gereken çok kitap olduğunu düşünüyorum faydası olacağına inandığınız kitaplar varsa bilmek ve okumak isterim��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, İlahiyat okurken zaten istemediğiniz kadar çok kitap okuyacaksınız, bence o zamana kadar hangi kitapları okumak istiyorsanız onları okuyun. Ama unutmayın ki bütün kitaplar tek bir kitabı anlatmak için yazılmıştır. Okumaya o kitaptan başlamak en akıllı çözüm olacaktır.

      Sil
  19. 10.sinof ogrenciyim. Anadolu lisesinde okuyorum, ilahiyat istiyorum. Sizlere sormak istedigim konu ise dil sınıfına gitmelimiyim. Eger dil sinifindan ilahiyati kazanmaya calisirsam bana ne gibi avantajlari ya da dezavantajlari olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim, dil sınavı ile İlahiyat kazanılıyor mu bilmiyorum. Benim dönemimde böyle bir uygulama yoktu. Sistem değişmiş olabilir. Esasında İlahiyatı hangi sınavla kazandığınızin çok önemi olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan İlahiyatı kazandıktan sonrası bence.

      Sil
  20. Ilahiyat fakultesi araştırma bolumu
    Okumak istiyorum fakat imam hatip mezunu degilim ve onlara ayricalik yapildigini duydum. Henuz yks sinavina girmedim sizce atanmam da bir sıkıntı olur mu?sice tercih etmeli miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam, ben mezun olduktan sonra İlahiyat fakültelerinde önemli değişiklikler oldu. Örneğin bizim dönemimizde araştırma bölümü yoktu. Ama imam hatip mezunları ilahiyat yazdıkları takdirde ek puan alabiliyordu. Durum hala böyle mi bilmiyorum. Size söyleyebileceğim birşey varsa, eğer ilahiyat okuma konusunda samimi iseniz, insanların oluşturduğu sistemden çok Allah'a edilen duaların etkili olduğu bir sistemin sizi ilahiyata götüreceğini düşünüyorum. Bu yüzden inanın ve gönülden isteyin, yeter.

      Sil
  21. Ben almanyada yaşıyorum liseyi bitireceğim. Sizce ilahiyat için türkiyeye gitsem başarabilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leyla kardeşim, istedikten sonra yapamayacağın bir şey yok. Hele de İlahiyat gibi bir bolum istiyorsan, Allah'ın yardımı ile işin ekstra kolaylaşacaktır. Selametle 😉

      Sil
  22. Selamün aleyküm iyi çalışmalar dilerim. Mardin Artuklu Üni. İlahiyat (ARAPÇA) okumanın ne gibi avantajları ve dezavantajları vardır. İmam Hatip mezunu değilim, Arapça altyapım yok ama isteğim çok. Sizce İlahiyat bölümü (ARAPÇA ) çok zor mu olur? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleykum selam kardeşim, Mardin ve Artuklu Üniversitesi hakkında bir bilgim yok ama Arapça ile kanka sayılırız. Arapça zor bir dil değil, yalnızca Arapça'yi neden öğrenmek istediğini iyi bilmelisin. Arapçaya bir konuşma dili olarak bakıyorsan bunun için İlahiyat okumak yerine bir Arap ülkesinde bir iki yıl kalmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum. Eğer Arapça senin için Kuran ve Sünneti daha doğru anlamak ve yaşamak için bir araç ise, Arapça'yi bu nedenle öğrenmek istiyorsan o zaman İlahiyat fakülteleri bu konuda sana bir temek oluşturabilir. Yine de unutma ki dil öğrenimi için özel bir gayret gerekir. Asla okuldaki eğitim yeterli değildir.

      Sil
  23. Merhaba ben esit ağırlık öğrencisiydim ve hukuk yazacaktim ama suan okuduğum dini kitaplar sonucu ilahiyat da aklimi karıştırdı. Sizce bu anlık hevesle de ilahiyat okunur mu ya da ilahiyat okumadan din eğitimi yine de saglanir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, benim düşüncem bütün insanların önce ilahiyat okuyup ardından da başka bir bölüm okuması gerektiği yönünde. İlahiyatı mesleki bir kariyer elde etmek için okumamak gerekiyor aslında. Hele de hukuk istiyorsanız önce ilahiyat okumanız sizi bambaşka bir hukukçu yapabilir. İlahiyatı din eğitimi veren bir kuran kursu gibi düşünmek de yanlış bir durum. Bu bölüm insana çok yönlü düşünmeyi, sorgulamayı, hayatı anlamlandırmayi ve başka çerçevelerden dünyaya bakmayı öğreten bir bölüm. Hakkınızda hayırlısı olur inşallah.

      Sil
  24. Selamun aleyküm. Ben yks sıralamasında 17.000 lerdeyim. Nasip olursa ilahiyat okumak istiyorum ancak üniversiteler hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim. Hangi fakülteleri önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. İlahiyat konusunda Marmara, İstanbul, Ankara, Konya Selçuk, Bursa Uludağ, Erzurum Atatürk üniversitesi gibi üniversiteler bir marka niteliği taşıyor. Yine de nerede okursanız okuyun önemli olan sizsiniz. Hakkınızda Hayırlısı.

      Sil
  25. Selamün aleyküm bu sene universite sinavina girdim ve buyuk ihtimalle uludağ ilahiyat olacak.Okumak için hevesliyim ama arapça beni korkutuyor.Mezun olduktan sonra iş bulur muyum diye kaygilanmiyorum cunku sadece Allah rizasi icin okumak istiyorum.Ama yazinizi okuyunca gozum korktu.Kitap okumaya pek alışık değilim.Zorlanırım diye korkmaya başladım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmayın. Niyetiniz temiz olduğu için Allah işlerinizi kolaylaştıracaktır. Hem İlahiyat kitaplarını okumak zevklidir, diğer ders kitaplarına benzemez. Arapça'dan da korkmayın, her Türk gibi siz de Arapça biliyorsunuz yalnızca bildiğinizi bilmiyorsunuz. İlahiyata gidince bunu öğreneceksiniz. Hakkınızda Hayırlısı Olsun.

      Sil
    2. Aminn çok teşekkür ederim içimi ferahlattınız

      Sil
  26. selamun aleykum sinav sonuclari açıklandı marmara ünv ilahiyata(arapca) gitmeyi düşünüyorum babamda muif mezunu şuan arapça öğretmeni zamanında arapca bölümu açılsın diye çok ugraşmışlar ama açılmamıs şimdi benim bölümü arapca okumami istiyor ama benim bazı korkularim var. ya hocayi anlamassam sinavlar arapca olur yazamassam gibi imam hatip mezunuyum biraz altyapim var sizce cok zorlanırmıyım ? keske türkçe okusaydım diye pişman olurmuyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan potansiyelleri çok yüksek bir varlık. Yapamayacağınız birşey olmadığını düşünüyorum. Fakat tercih yaparken babanızın yarım kalan hayallerini yaşamak yerine kendi hayallerinizi yaşamanızı tavsiye edebilirim.

      Sil
  27. merhaba ben de birkaç gün sonra tercih yapacağım. Sonuçlar açıklanana kadar ilahiyat düşünmüyordum aslında puanım çoğu öğretmenliklere de yetiyor . Ama gelecekte iş bulamama kaygısıyla öğretmenlik istemiyorum. Şimdi ilahiyat düşünüyorum ama alt yapım yok korkuyorum sizce zor mu? Ve imkanım olursa çift anadal yapmak istiyorum bunun için ortalamamın yüksek olması gerekiyor yapabileceğimden emin değilim. Sizce alt yapım olmadan başarabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rızık endişesi ile tercih yapmayın derim ben. Biz ilahiyat okurken İlahiyat okuyanlar iş bulamıyordu, şimdi tam tersi. Ne okumak istiyorsanız onu okuyun. Ekmek parası her türlü kazanılır dert etmeyin.

      Sil
  28. Selamün aleyküm 200 bin ilahiyat gelirmi??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzun zamandır sınav sisteminden uzağım, ne yazık ki bu sorunun cevabını bilmiyorum. Ama denemekten zarar gelmez.

      Sil
  29. Merhaba hocam ben çok istiyorum ilahiyat fakültesini 47 bindeyim iyi üniversitelerde geliyor ama hangi üniversite diye bi fikrim yok kafam karıştı baya hangisinie gitsem diye. Sizin fikrinizi alabilirmiyim? arapçada biliyorum kuran okumayı da bunlar avantaj yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversite tercihini neyi önceledigine bakarak yapmalısın. Ailemin yanında kalmak istiyorum, gurbet beni zorlar diyorsan en iyi üni eve en yakın olanıdır. Ben gurbete dayanırım yeterki kendimi çok iyi geliştireyim, diploma önemli değil kişisel gelişim önemli diyorsan, büyük şehirlerdeki köklü fakülteleri seçmelisin. Önemli olan nereden mezun olduğum değil, yeterki mezun olayım diyorsan, istediğin bir ilahiyata git ve rahat et ☺ hakkında hayırlısı.

      Sil
  30. Hocam selamün aleyküm ben anadolu lisesi mezunuyum ilahiyat okumak istiyorum kuranı tecvidli okuyabiliyorum arapça bilgim yok çok zorlanır mıyım din kültürü hocası olamak istiyorum uludağ üniversitesi geliyor ben samsunda kalıyorum nereyi tercih edeyim Allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam kardeşim. Duruma şöyle bakmanı tavsiye edebilirim. Hangi bölümü okursan oku, hayatında hiç bilmediğin duymadığın konularla karşılaşacaksın. Tıp okuyanlar latince kelimelerle, hukuk okuyanlar osmanlı türkçesi ve arapça kavramlarla uğraşmak durumuda kalıyor. Fakültede olmak lisede olmaya benzemiyor. İstedikten sonra yapılmayacak birşey yok. Ne istiyorsan onu yap, pişman olmazsın. Ayrıca Uludağ iyi bir tercih, umarım gelir. Hakkında hayırlısı ☺

      Sil
  31. Selamün Aleyküm
    Ben kız meslekten yeni mezun oldum kendi bölümüm çocuk gelişimi ama kendi bölümümü okumak istemiyorum çocuk gelişimini açıktan okuyup ilahiyata gitmek istiyorum Allahın iziniyle ama meslek lisesi veya anadolu lisesinden mezun olanlar ilahiyattan mezun olunca meslek sahibi olamıyormuş illaki imamhatip mezunu ve diploması gerekiyormuş benim için fazla önemli değil meslek ama ailem ben sana demedimmi dememeleri için bu konu hakkında bilgi edinmek istiyorum meslek lisesi mezunuyum ilahiyata gitsem mezun oldupumda herkezle eşit olup meslek sahibi olabilirmiyim boşta kalırmıyım. Bir yandan bu bölümü seçmemin nedeni dini kitap çok okumayı sevitırum arapçayı öğrencektim gitsemde gitmsemde ztn arapçayı çok seviyorum öğrenip öğretmek yararlı bir eğitimci olmak istiyorum arapçayı çok çalışsam zorlanırmıyım yani bn çok gitmek istiyorum bu istek olursa gittiğimde çok zorluk çekermiyim ben zten şimdiden çalışmaya başlıyacam hem sınava çalılacam çünkü mezuna kaldım kuranı biliyorum zaten arapçayıda az çok biliyorum yazmaya bayılıyorum ya arapça. imamhatibi 9sınıfta bırakamsaydım sınıfta kalırım korkusuyla ozmnki aklımla bıraktıydım çok pişmanım ama hayırlısı buymuş lütfen beni aydınlatırmısınız annem gitmemi istemiyor herks imamhatip değil her okukdan geln var diyorum yok diyor boşta kalırsın felan diyor lütfen fikrinizi düşüncnizi bana sunarmısınız aydınlatırmısının TEŞEKKÜRLER:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum Selam, İlahiyat okumak için İmam Hatip lisesini bitirmek şart değildir. İlahiyatı bitirdikten sonra iş sahibi olma konusunda asla bir fark oluşturmaz. Ayrıca sizin okuduğunuz bölüm size avantaj dahi oluşturabilir. Diyanette ana sınıfı eğitimleri veriliyor ve bu sınıflarda öğretmenlik yapmak için İlahiyat mezunu çocuk gelişimi belgesi olan öğreticiler aranıyor. Hakkınızda hayırlısı olsun.

      Sil
  32. selamunaleyküm hocam, ben hayırlısıysa marmara ilahiyat(ingilizce) okumak istiyorum fakat derslerin ingilizce veya arapça işlenme durumunun ortadan kalktığına dair bazı seyler duydum. acabaa doğruluk payı nedir bir bilginiz var mı? ayrıca eger istersem ilerleyen zamanda arapça veya ingilizceden türkçe bölüme gecebilme imkanım olur mu? Teşekkür ederim şimdiden...😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleykum selam, bu sene İstanbul İlahiyat İngilizce okuyan bir uygulama öğrencim vardı. Böyle bir durumdan bahsetmedi. Kalkacağını düşünmüyorum doğrusu fakat kesin bir bilgim yok. Bölümler arası geçiş konusunda da bir malumat sahibi değilim ne yazık ki.

      Sil
  33. ben sağlık mezunuyum ama ilahiyat okumak istyorum felsefe ve psikoloji derslerini daha önce 1 yıl olsada gördüm çok severek geçirdiğim derslerdir. Sorun şu ki meslek liseliyim ve çok çalıştığımda söylenemez sınava bu yıl sıralama önemliymiş 280 bindeyim sözelde sizce tutarmı bir üniversite.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmadan bilemezsin. Hangi üniversiteyi ve bölümü yazdigin çok önemli tabi. Mutlaka Denemelisin.

      Sil
  34. Selamunaleyküm ben 3000'lerdeyim arapçaya dair herhangi bir altyapım yok ama İslam'ı en iyi şekilde öğrenmek istiyorum sizce hangi üniversiteyi seçmeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar


    1. aleykum selam, üniversiteler bünyesinde İslam'ı en iyi şekilde öğreten bir bölüm olduğunu düşünmüyorum. Hatta dünyada böyle bir kurum olduğunu da düşünmüyorum. Ama İlahiyat bölümleri, özelde İslam dini genelde de diğer dinler ve insanların toplumların dinlere yönelimi hakkında bilgi sahibi olabileceğin, ayrıca din başlığı altında bir çok entellektuel konu ve sorun hakkında fikir edinebileceğin bölümlerdir. İlahiyat fakültelerinin bir yol haritası çizmen için sana yardımcı olacağını düşünüyorum.

      Sil
  35. Selamun aleykum sözelde 77 bindeyim ilahiyat istiyorum ama arapça bilgim yok ve Kurana da yeni geçtim sizce üstesinden gelebilir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahiyat yalnızca Kur'an ve Arapça eğitimi veren bir fakülte değil. Elbette bunlar ana taşlar ama hazırlık sınıfında bu konuda eksiklerini tamamlayabilirsin. Sonrası Allah kerim.

      Sil
  36. Selamun aleyküm bana dediler ki ingizlice ilahiyat yazman büyük avantaj olur iki dil birden bildiğin için akademisyen de olabilirsin vs ama dil ogrencem diye din öğrenememekten de korkuyorum.İngizlice Ve Arapca ilahiyatlardan biraz bahseder misiniz acaba full bütün dersler ingizlice-arapca mi konusuluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akademisyen olmak istiyorsanız dil elbette avantaj oluşturuyor. Ayrıca dini tebliğ hususunda başka dillere hakim olmak olumlu bir sonuç doğuruyor. Fakat bununla birlikte söz konusu eğitim olunca bunu yabancı dilde yapmanın dezavantajları olduğunu düşünüyorum. Hele de bu eğitim İlahiyat eğitimi ise. Bence anadilde eğitim görüp yanında da dil eğitimi almak daha doğru bir tercih. Yine de ille yabancı dil diyorsanız Arapça okumak İlahiyat için daha uygun olur sanırım.

      Sil
  37. Selamun aleyküm ben ilahiyatta hazirlik okumak istemiyorum sizce zorlanirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumanızı tavsiye ederim. Hazırlık okumak bireysel çabalarınız da eklenirse çok faydalı oluyor.

      Sil
  38. Selamun aleyküm ben İstanbul'da ilahiyat okumak istiyorum. İstanbul üniversitesi ile Marmara üniversitesi arasında tercih yapmaya çalışıyorum ama çok kararsızım sizce hangisine gidersem dini daha iyi öğrenebilirim (sadece ilmi olarak soruyorum maddi imkan ya da iş imkanı olarak değil) puanım her ikisine de ilk sıralarda yerleşebilecek kadar yüksek. O yüzden puan, sıralama ya da diploma edinip iş bulmak gibi bir derdim yok sadece dinimi öğrenmek istiyorum. Hangi üniversiteyi şeçmem gerektiğine dair bir bilginiz varsa lütfen tavsiye verin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceleri Marmara Üniversitesinin daha muhafazakar İstanbul'un ise daha modern bir din eğitimi verdiği soylenirdi. Şimdi durum nasıl bilmiyorum. Tercih sizin.

      Sil
    2. Selamlar çok özel olmayacaksa siralamanizi ve puaninizi öğrenebilir miyim çünkü benim puanimda ilk sıralarda yerleşecek kadar yuksek

      Sil
  39. Hocam selamün aleyküm ben anadolu lisesi mezunuyum ilahiyat okumak istiyorum fakat arapça bilgim hiç yok çok zorlanır mıyım kuran bilgim var tecvidli okuyabiliyorum bir de nereyi tercih etmeliyim samsunda yasıyorum puanım neredeyse hepsine yetiyor bursa nasıldır? Allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, Arapçayı hazırlıkta sıkı bir çalışma ile halledebilirsin. Puanın yetiyorsa Marmara, İstanbul, Bursa, Konya Selçuk, Ankara, Atatürk ve 9 Eylül üniversitelerini listene almanı tavsiye ederim.

      Sil
  40. Selamun aleyküm. ben 2013 ihl mezunuyum, geçen sene hariç her sene üniversite sınavına girmeme rağmen ilahiyat hiç düşünmedim (arapça korkum ve gidenlerin çok zorlandığını duymam nedeniyle), puanım da tutmuyordu zaten. Fakat bu sene girdiğim sınavda ek puanlı sözel başarı puanımın 8 binlerde olduğunu görmemle şok yaşadım, hiç beklemiyordum ki hala bir yanlışlık mı var acaba diye düşünüyorum :) Puanımı gördükten sonra bunca zaman bir yere yerleşmemem de bir hayır olduğunu, ve benim için hayırlı olanın ilahiyat olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle yıllar sonra ilahiyat düşünmeye başladım. Marmara veya istanbul üniversitesinde okumak istiyorum fakat bir kaç yıldır öğrenmekte hevesli olduğum ingilizcenin de ilahiyat da bir seçenek olduğunu görünce kafam karışmadı değil. Yukarı da ingilizcenin yurtdışından gelenlere öncelik verildiğini söylemişsiniz (doğru mu anladım emin değilim), kimileri de ingilizce-ilahiyat ikisi birlikte zor olacağını söylüyor. Bir tarafta arapça ile ilgili hala çekincem var. Sizce ne yapmalıyım, kafam karışık ve arapça da kendime güvenim yok. Beni rahatlatıcağınızı ve tercih yapmamda yardımcı olacağınızı düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler. Hayırlı günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum Selam, Sizin adınıza çok sevindim. Benim girdigim sene ingilizce ilahiyat bölümü ilk defa açılmıştı. Açılma sebebi ise yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için din hizmetlerini gerçekleştirecek insan gücü yetiştirmek diye beyan edilmişti. Öncelikli olarak yurtdışında yaşayan ve ingilizcesi zaten iyi olan Türk vatandaşlarına din eğitimi vermek amaçlamıştı. O dönemde 30 öğrenci alınıyordu ve dersanedeki hocam mutlaka bu bölümü yazmam gerektiğini, bana büyük avantajlar sağlayacağını söylemişti. Ben açılış amacı ve yabancı dilde eğitimin dezavantajlarını düşününce ingilizce İlahiyat yazmaktan vazgeçtim. Sıralamanız çok iyi. Büyük ihtimalle Marmara'ya yerleşirsiniz. Tercih sizin. İster İngilizce ister Arapça ister Türkçe, İlahiyat okumak size kaybettirmez mutlaka birşeyler kazandırır. Hakkınızda hayırlısı.

      Sil
    2. selamın aleyküm hocam ben dgs öğrencisiyim dkey geçişten ilahiyat okumak istiyorum yasım 25 acıkcası en kolay diğerlerine göre rahat olan ilahiyat fakülteleri nereler bilginiz var mı ve dikey geçişte 5 yıllık 4 yıllık üni. var ben 2 yılda bitirmek istiyorum 3 yıllık lisanas tamamlama programlarını istemiyorum en kolay 2 yıllık lisan tamamlama programları nelerdir lütfen ama LÜTFEN CEVPLARSANIZ COK SEVİNİRİM HAYATIM İÇİN DÖNÜM NOKTASINDAYIM birde bazı üni.lerde arapça öğrenmek için yurtdışı 2 ,3 aylık programları oluyor bu konuda yardımcı olacak bir üni . istiyorum cevabınız ıçın simdiden TESEKKÜR EDERİM

      Sil
    3. Aleykum Selam, size yardımcı olmak isterdim ama halihazırda hangi fakültelerin dört yıllık eğitim verdiğini bilmiyorum. Yaşınız geç diye düşünmeyin ve okulu erken bitirmeliyim düşüncesi ile eğitim yıllarınızı kendinize zehir etmeyin. Ben ilahiyata başladığımda 24 yaşındaydım. Beş yıllık eğitimi tamamladım ama hiç birseye geç kalmadım. Korkmayın daha çok çok gençsiniz. Halledersiniz.

      Sil
  41. Selâmün aleyküm ben açıköğretim ilahiyat yazmayı düşünüyorum sona DGS ile 4 yıllığa tamamlayabiliyormuşum.
    Sizce örgün öğretimle aynı olur mu açıköğretim yoksa bir sene daha hazırlanıp mı okumalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, Örgün okumanızı tavsiye ederim fakat son tercih sizin.

      Sil
    2. selamın aleyküm ilahiyata gitmeden önce hem zamanı iyi değerlendirmek hem de bir anlamda üniversiteye hazırlanmak için okumayı tavsiye edebileceğiniz kitaplar var mı?

      Sil
    3. Aleykum Selam. İlahiyat eğitimi esasen iki önemli temel üzerine kurulu bir eğitim veriyor. Kur'an ve Sünnet. En başta Kur'an-ı Kerim okumanızı tavsiye ederim. Bir kez tarihsel açıdan başka bir kez sosyolojik açıdan bambaşka bir kez psikolojik açıdan Kuran'ı okumalısınız. Kur'an-ı derinlemesine üzerinde düşüne düşüne okumalısınız. Ardından büyük Hadis kitaplarını okumalısınız. Ön yargısız bir şekilde sadece duymak için okuyun. Sonra kafanızdaki sorulara cevap bulmak için tekrar okuyun. Sonra Kuran ve Hadisleri birbirine sunarak okuyun. Ardından biraz incil biraz tevrat okursunuz. Sonra sanat tarihi, musiki, felsefe, tarih ne bulursanız okursunuz. Ne okursanız okuyun İlahiyat eğitiminize katkı sağlayacaktır. Bundan sonra işiniz sadece diploma almaya kalacaktır.

      Sil
  42. Hayırlı günler ben amasya ilahiyatta okuyacagim inşallah ama ben marmara ilahiyatta okumak istiyodum ama olmadi nasip değilmiş marmara amasya ilahiyat farkedermi sonuçta kpss den aldigimiz puan önemli degilmi kendini geliştirmem önemli demi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı Günler. Bir öğrenim sürecinde bir çok paydaş yer alır ve her birinin de ayrı ayrı önemleri vardır. Okuduğunuz okul da bu paydaşlardan biridir ve dünyevi açıdan önemli olabilir elbette. Diploma sevdalısı bir düzende size farklı kapılar açabilir örneğin. Ama asıl önemli olan paydaşlar hoca ve talebidir. İyi hocanın iyi öğrencisi olursanız diploma önemini kaybeder. Şimdi ise internet denilen bir nimet var. Dünyanın en iyi hocaları parmağınızın ucunda. Dünyanın en büyük alimlerinin yazdığı kitaplar da öyle. O halde eğer başarısız olursanız kabahati yalnızca kendinizde arayın. Başaracağınıza inanıyorum. Selametle.

      Sil
  43. Hocam çok istyerek ilahiyata başladım ama üzerime yüklenen sorumluluğu gördükçe çok korkuyorum.Arapçayı bi hazirlikta gördük bir de ikinci sınıfta ikinci sinifta gördüğümü Arapça'dan saymıyorum bile.Simdi hepsini unuttum.Bazi ailevi durumlardan dolayi yaz tatillerini degerlendiremedim oysa ilahiyat talebesi olarak durmadan okumam gerekiyordu ama inanin firsat bulamadım buna.Tekrar olmayınca ilahiyat olmuyor hocam bu çok net.Iyi ezber kuvveti lazım sureyi hocaya tastamam veriyoruz iki gün tekrar etme 3. gün yok oluyor.
    Son siniftayim çok daraldım ortamlarda dini konular açılıyor yaşlı teyzeler namazsız abdestsiz genclerr bile şakır şakır konuşuyor ama ben yanlış olur eksik olur korkusuyla bi kelime konusamiyorum.Ama herseye rağmen okulumu derslerimi çok seviyorum baska fakultelerde bu tadi alamayacagimi dusunuyorum millet mezuniyet hayalleri kuruyor ben eksik bilgilerle mezun olacağım için hiç o sevinçleri yasayamiyorum.Hocam çok üzülüyorum dertlerimle sizi rahatsiz ettimse özür dilerim.Napayim hocam nasıl davranayim bilmiyorum bazen okulu birakasim geliyor ama annem babam benim ilahiyattan mezun olduğum günü görmeyi çok istiyor.
    Napayim hocam motivasyona ihtiyacim var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamun Aleyküm kardeşim. Bu tarz endişeler taşıyor olman doğru yolda olduğunu gösterir. Eğer "ben oldum, herşeyi en iyi ben biliyorum" modunda olsaydın okudugun ilahiyatın sana bir fayda sağlamadığını düşünürdüm.Müslümanın görevi "insan-ı kamil" yolunda ilerlemektir. Elbette her zaman eksik hissetmeli ve her daim daha iyisi için çabalamalıyız. Diğer fakülteleri bilmem ama ilahiyat fakültesi diploma alınca mezun olunan bir okul değildir. Ölene dek talebe olunması gerektiğini öğreten bir kurumdur. Ayrıca okurken öğrendiğinden kat kat daha fazlasını öğretirken öğreneceksin emin ol. Daha yolun uzun, Allah yar ve yardımcın olsun.

      Sil
  44. Hocam merhablar sozelde 1877. Oldum marmara ilahiyatin ingilizcesini istiyorum ilk sıraya yazdım ama buranın puanı 449 benimki 433 sıralaması 4000 benim siralamam tutuyor ama puanın tutmuyor sizce gelirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla yerleştirmede sıralama puandan daha önemli. Gelir inşallah.

      Sil
  45. Merhaba bende aftan faydalanıp bu sene gidicem inşallah benim de merak ertiğim bir difer konu iş imkanları nasıl bu konudada bilgi verirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, İlahiyat mezunları:
      1. Öğretmen olabilir ( din kültürü ya da meslek dersleri öğretmeni)
      2.Din görevlisi olabilir ( imam, kuran kursu öğreticisi, vaiz, müftü vs)
      3. Akademisyen olabilir
      4. Dinî danışman olabilir...

      Sil
  46. 20 temmuz 2017 de buraya yorum yapmistim.Hazirligi nasıl geçebilirim vs tavsiye istemiştim..Çok şükür dediklerin de yardımcı oldu bende cabaladim düz lise olmama rağmen 1.sinifa geçtim.Fakat hadis usulü olsun siyer fıkıh gibi dersler gözümü korkutuyor.Cok bilgim yok.Biraz çalışayım dedim içinde boğuldum.Her şey ezber ve aklımda kalmıyor.Okul başlayınca belki güzel devam eder ama 4 sene nasıl dayanicam bilmiyorum.Lisans 1.sinif için dini bilgisi normal müslümanlar kadar olan biri olan bana tavsiyen nedir kalmak istemiyorum derslerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle tekrar hoşgeldin. Ardından tebrik ederim, başarılarının devamını dilerim 😊
      İnsan bilmediğinden korkar, bu hep böyledir. Sonra görür tanır öğrenir ve o kadar da korkulacak birşey yokmuş noktasına gelir. Hayat boyu bu durum muhtemelen devam edecektir. İlahiyat fakültesinde en zor sene bana göre birinci sınıftır. Bir çok dersin usulü öğretilir ve usul hem sıkıcı hem de karmaşıktır. Bu köprüyü geçtikten sonra daha eğlenceli ve dinamik dersler bizi karşılar. Fıkıhın, tefsirin, hadisin birebir kendisi ile tanışınca işte bu, ben bunun için buraya geldim denir. Fakat gülü severken dikenlere de katlanmak olmazsa olmazdır elbette. Aslında diken dediğim usul meselesi de çok ama çok önemlidir fakat ilk sene verildiği için karambole gider, anlamadan ya da yarım yapalak öğrenilerek geçilir. Ne yazık ki. Yine de sabredin. Seneye tekrar buraya uğrayıp "bu da geçti ya hu" demenizi bekliyor olacağım. Selametle 😉

      Sil
  47. Selamünaleyküm sayfaniza ilk kez geldim ve cok verimli buldum aacikcasi suan ek tercih donemindeyiz 5 gunluk gibi tercih suremiz var ve ben karasizlikla bogusuyorum yardiminizz dokunur insallah ben and lisesi mezun cikisliyim ilk tercihlerimde ilahiyat puanim yetmedi suan sakrya ilahiyat dusunuyorum ek tercihde aciklanana gore son 4 kisilik yer var fakat aciklanan puanimla arda 40 puan var tutmasini okumayi kendimi o alandaa cok eksik gordugum icin gelistirmeyi birde dil ogrenmeyi cok istiyorum dualarinizi istiyorum soyle bisey ki mezuna kalmak yerine ben tarih edbiyat gibi dusuk puanli bolumleri yazipyazip donemi bitirdikten sonra ilahiuyat a cap yapmayi dusunuyorum siz cap yapmis biri olarak ne dersiniz ayrica sakarya universitesiuniversitesinde hazirlik arapca bolumu de yok bu benim icin universitede cok zorluk cikartirmi bolumu okurken cabucak cevaplamaniz umuduyla selametle kalin

    YanıtlaSil
  48. Aleykum selam kardeşim. Hakkınızda hayırlısı olsun. Düşünceleriniz olumlu. Denemekte yarar var, inşallah herşey istediğiniz gibi olur.

    YanıtlaSil
  49. Birsey daha daniscagim 1 sene daha kaybetmemek icin duzce unv ilahiyat yazacagim tutmasi buyuk ihtimwl . simdi ben 4 senemi cok calisarak okudum diploma notumda 3,50 gibi yuksek kredi tutturdum kpss den yuksek not aldim ve bir is yerine basvurdum benden baska birisi bemden daha iyi bir unv (uliudag gibi) giden birisinin benden daha dusuk diploma notu ve kpss notuna sahip sizce siz bi ilahiyatci olarak cok calisan benimi alirdiniz yoksa daha guzel bir unv okuyanimi veyahut baska bir kurum tek hayakim kurs ogreticiligi yaparak kucuk cocuklarin kalbine dokunabilmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim, ilahiyat mezunlarının özel sektörde iş yapması çok nadir gerçekleşir. Devlet bünyesinde ise hangi fakülteyi bitirdiğinize değil KPSS, DHBT gibi sınavlardan aldığınız nota bakarak alım yapılır. Bu nedenle hangi okulda okuduğunuzun bir önemi yoktur.

      Sil
  50. Merhabalar, Selamün aleyküm, ben Arapça ilahiyat 1.sınıf öğrencisiyim,İstanbul da okuyorum, geçen yıl hazırlık okudum, bu yıl 1.sınıfa geçtim , farklı bir şehirden geldiğim için yani ailem burda olmadığı için gerçekten geçen yıl zorlandım ve bu problem bu sene de devam ediyor , şuan yurtta kalıyorum , derslerimiz tamamen Arapça bu da beni korkutuyor, gerçekten böyle olmasını istemezdim ama bu gidişle bu okulda kalamayacağım gibi gözüküyor, , Siz bir kardeşinize tavsiye olarak neler söyleyebilirsiniz? Şuan okulu bıraksam sene kaybı olacak çünkü geçiş tarihleri değil,en az yarıyıl tatiline veya yaz tatiline kadar beklemem gerekecek, okulu dondurma veya bırakma gibi 2 seçenek ortaya çıkıyor ki bırakmayı tercih edersem yeniden üniversite sınavına gireceğim,İstanbul u sevsem bile beni çok zorluyor yurt ,arkadaş, arapça, ders. . . VE ayrıca okul harici eğitimler veren belli vakıflar var İstanbul da mutlaka bilirsiniz onlardan birisine de başladım bu yıl, öğrenmeyi ve arapçayı çok seven birisi olarak gitgide bu zorlu süreçte yaşadıklarım beni uzaklaştırıyor,gitgide soğuyorum..Bilmiyorum sonum nereye gider, Rabbimden en hayırlısını nasip eylesin hakkımızda tabi ki , lütfen biraz olsun aydınlatabilir misiniz beni bu konularda ? Mesela arapça okumaya devam edersem tercüme gibi konularda kimden yardım alabilirim konuşmamı ilerletmek için neler yapacağım, hangi vakıf kurumlardan faydalanabiliriz (ödev yapmayı şimdiye kadar sevmeme rağmen şuan hocaların verdiği ödevlere gerçekten hiç olumlu yaklaşamıyorum gözümü korkutuyor, ) Türkçe ilahiyata geçmek istesem şuanda ona da geçilemiyor geçiş tarihlerine kadar beklemek zorundayım ,Siz bana neler tavsiye edersiniz bu süreci en düzgün ve güzel bir şekilde atlatabilmek için,şu koca İstanbul da derdime derman 1 tane insan bile yok mudur? Toplayıp valizimi dönmeli miyim ki gitgide bu sona yaklaşıyorum. (Ben abartıyor olabilirim ama duygusal ve çok konuşkan olmayan bir mizaca sahibim ve değiştirmek zor gerçekten belki de bölüme uyum sağlayamadım henüz belki de hatalı bölüm seçtim bilemiyorum?)

    YanıtlaSil
  51. Aleyküm Selam Kardeşim. İlahiyat okumak başlı başına çok zor ve yorucu bir süreç, bir de bunu başka bir dilde yapmak deveye hendek atlatmak gibi olsa gerek. Üstelik ilk kez ailenizden ayrılıyorsanız ve bu ayrılığı da İstanbul gibi kalabalıklar içinde yapayalnız kalacağınız bir yerde yapıyorsanız Allah kolaylık versin. İşiniz zor fakat Allah koluna yüklenemeyeceği yükü vermezmiş. Bence en başta vakıf derslerinden vazgeçin. Zira bu bir koltukta iki karpuz taşımaya benziyor ve yükünüzü iyice artırıyor. İkinci tavsiyem hocaları ve ödevleri çok önemsemeyin. Yani amacınız en yüksek notu almak olmasın. Size faydalı olacak şeylerle donanmak olsun. Her şeyi yapmak yerine yapabileceğiniz kadarını yapmaya gayret edin. Asla vazgeçmeyin yalnızca çalışma koşullarınızı esnetin. Merak etmeyin eninde sonunda herkes mezun olur. Önemli olan mezun olunca elinizde kalanlardır. Sepetinize bütün meyvelerden kilolarca doldurmak yerine en sevdiklerinizden yiyebileceğiniz kadar almak en akıllıca olanıdır. İstanbul meselesi ise çaresi olmayan bir mesele. Burada insanlar Anadolu insanına göre daha bireysel ve daha duygusuz ne yazık ki. Bu durum özellikle inanç ve kültürüne bağlı olan insanlar için alışması zor bir durum. Fakat yalnızlığa da alışıyorsunuz. Tavsiyem sizin gitmenizden ziyade ailenizden birinin buraya gelmesidir. Eğer maddi imkanınız varsa bir ev tutun ve anne baba kardeş kim varsa ailenizden birini yanınıza çağırın. O zaman İstanbul yaşanılası bir yer olacaktır ve okula daha fazla odaklanmanızı sağlayacaktır. Yaşadıklarınıza benzer bir çok zorluk yaşadım sizi çok iyi anlayabiliyorum. Allah yardımcınız olsun. Selametle.

    YanıtlaSil
  52. Tesadüfen gördüm burayi ve okumaya devam ettim bnde atatürk üniversitesi ilahiyat hazırlık okuyorum.sanirim biraz da zorlaniyorum:)
    Bi kac tavsiyenizi alabilirim miyim acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kolaylık versin kardeşim. Zorlanmadan olmuyor bu işler ne yazık ki. Size sabır ve sebat diliyorum. Sonunda her şey bitiyor. Atatürk İlahiyat Fakültesi'nin de Erzurum'un da kıymetini bilmek lazım. O günleri sonradan çok özlüyor insan. Selametle :)

      Sil
  53. Ben düz lise mezunuyum ilahiyat istiyorum Arapça alt yapım yok Arapca dersinde zorlanır mıyım Arapça da kendimi geliştirmem için ne yapmam lazim üniversite ye gitmeden önce Arapça yi nasıl öğrenebilirim özellikle dil bilgisinin nasıl temelini atabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kursa gidebilirsiniz. Bir kitap alıp bireysel çalışma yapabilirsiniz. İnternet üzerinden dil uygulamaları ya da videoları izleyerek alt yapı oluşturabilirsiniz.

      Sil
  54. Abla selamunaleyküm. Çok çekngen biriyim ve herkesin içinde Kuran okumaya çekinirim. Kuran dersleri karma sınıflarda mı oluyor bi de herkes duyuyor mu yoksa yalnız hocaya mı okuyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam kardeşim. Bu durum hocadan hocaya değişiyor. Herkesin farklı bir yöntemi oluyor fakat böyle bir sebepten dolayı ilahiyat okumaktan vazgeçmemeni tavsiye ederim. Benim de en zorlandığım ders Kur'an-ı Kerim olmuştur seninle benzer sebeplerden dolayı. Yine de iyi ki İlahiyat okumuşum diyorum. Selametle.

      Sil
  55. Selamun Aleyküm. 11.sınıf imam hatip öğrencisiyim ve ortaokulu da imam hatipte okudum. Üniversitede İlahiyat okumak istiyorum fakat çevremdeki insanlardan ilahiyat okuyanlar en sonunda kafayı üşütüyor tarzı şeyler duyuyorum bu ne kadar doğrudur? Sizce ilahiyata gitsem zorlanır mıyım?

    YanıtlaSil
  56. Din ile ilgili bir çok konuda bu yorum yapılıyor ne yazık ki. Toplumun kabulleri dışında bir yol seçerseniz ya da farklılık arz ederseniz sizi delilikle suçlamaları normaldir. Ya herkes gibi yaşayıp rahat edeceksiniz ya da hakikat yolunu seçip rahatsız edeceksiniz. Tercih sizin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevapladığınız için teşekkür ederim :)
      Bir sorum daha olacaktı. Ezberim iyi değil bir şeyi ezberleyince hemen unutuyorum. İlahiyatta çok zorlanır mıyım? Ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

      Sil
    2. İlahiyat Fakültesini geçmek için iyi bir ezber gerekmiyor fakat İlahiyattan sonra seçeceğiniz meslek, insanları İslam'a davetle ilgili ise ayet, hadis, beyit hatta ezbere okuduğunuz bir şiir dahi hitabeti oldukça etkili kılıyor. Bu nedenle ezberleyin ama dersi geçmek için değil gelecek için. Hakkınızda hayırlısı olsun.

      Sil
    3. ilahiyat okumak isteyenler için nasil bir çalışma programı izlenmeli sıfır olan biri için nereden başlamalı

      Sil
  57. Lütfen acil cevap yazarsanız çok sevinirim.yardiminıza ihtiyacım var kafam karmakarışık eğitim sisteminden uzaklaşalı 6 7 yıl oldu nasıl bir çalışma sistemiyle başarabilirim yüksek bir puan almayı. kendimi çok çaresiz hissediyorum ve başaramamaktan korkuyorum içimi ferahlatıcak sözlerinize ihtiyacım var.tesekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyi çok istedikten sonra başaramamak için bir sebep kalmaz. Ben de eğitim hayatıma altı yıl ara verdikten sonra tekrar başlama kararı aldım. Elbette zor oldu fakat şimdi öğretmenim. Artık internet diye büyük bir nimet var üstelik. Sıkı bir çalışma programı ile başarabilirsiniz. Dershaneye gitmeniz size fayda sağlayabilir. Allah yardımcınız olsun.

      Sil
  58. Merhaba ben ortaokul mezunuz
    Mezunuyum ama ilahoyat hedefim bunun icin hangi liseye gitmeliyim neler yapmaliyim bana biraz bilgi verirmisimiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstediğiniz liseye gidebilirsiniz fakat elbette imam hatip lisesine giderseniz sizin için bir alt yapı oluşturur. İlahiyatta daha rahat edebilirsiniz. Hakkınızda hayırlısı.

      Sil
    2. Hayırlı Ramazanlar 28 yaşındayım ilahiyat okumak için çok mu geç?

      Sil
    3. Okumak için hiç bir zaman geç değildir. Ben de 24 yaşında başlamıştım fakat okulumuzda 40 yaşlarında okuyanlar dahi vardı. Size de hayırlı Ramazanlar diliyorum.

      Sil
  59. Merhabalar size daha öncede yazmıştım ve yine yazıyorum 28 yaşındayım(5yıl sonrası 30 küsur) sınava hazırlanıp ilahiyat okumak istiyorum ama artık çok geç olduğu düşüncesini kafamdan da atamıyorum ilahiyat okuma fikri benim için hayırlı mı? layıkıyla okuyup bitirebilir miyim düşüncesi mevcut olmakla birlikte daha sınavı kazanmamış olmak(dershane gitmem mümkün değil) sistemli bir şekilde çalışsamda başarılı olamayıp bir yılı boşa harcamış olma düşüncesi doğal olarak bunun sonunda istediğini elde edememiş olmanın aile karşısındaki mağduriyeti(biliyorum çok karamsarım) yola çıkmak istiyorum ama umutsuzluğa kapılıyorum gerçekten iyi bir motivasyona ihtiyacım var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce cevap yazmıştım sanırım okumadınız ya da yeterince etkili bir cevap olmadı. Ben ilahiyata başladığımda 24 yaşındaydım. Bitirdiğimde 29. Sizinle aynı endişeleri taşıyordum. Başarabilir miyim, kazanabilir miyim, insanlar ne der, aileme mahcup olur muyum, okulda eğreti durur muyum.. Ama bütün bu soruların yersiz olduğunu yapmaya karar verdikten sonra tek tek yaşayarak gördüm ve öğrendim. Şimdiki ben asla korkmayan, istediğini almak için elinden geleni ardına koymayan bir ben. Bu süreç beni çok büyüttü. Yaşın ya da başkalarının değil kalbimin ve rabbimin ne istediğinin önemli olduğunu anladım. İnanın ve yapın. Allah yardım edecektir.

      Sil
  60. 20 temmuz 2017 ve 8 Eylul 2018.
    Bu sayfaya attığım 2 yorum oldu..Birincisi hazırlığı nasıl gecerim diye merak ediyordum korkuyordum 2.yorum ise 1.sinifta yaşayacağım zorluk ve az olan bilgimin İlahiyat yetmeyeceği ile ilgiliydi.Cok şükür 1 de bitti bu dönem 2.sinifa başlayacağım.Usul dersleri de bittiği için artık dersler Arapça işlenmeye başlayacak.İsin kötü tarafı Arapçayı bize bu yıl unutturdular.Bu yaz çalışmaya başlıyorum Arapçaya.Eger yapamam diyen arkadaşlar varsa ilahiyati bakın ben düz liseden daha elif ba bilmeden Arapça hakkında 0 bilgi ile şuan üniversitede 3.4 ortalamaya sahip biri oldum.Lutfen korkmayın inanın kendinize destek insanlarla sizi anlayanlar ile dost olun.Yaparsiniz emin olun.Bu arada admin bir sene sonra tekrar yorum atarsın demiştin ve ben yine atmış bulunuyorum.Destegin için tekrar teşekkür ederim.Ha zorlanıyorum bazı derslerde bazen ortam çok sıkıcı olabiliyor.Birakasin geliyor ama bunlar anlık olan duygular.Sabretmeliyiz..

    YanıtlaSil
  61. Tekrar hoşgeldin. Bence ilahiyat fakültesinin en zor ve sıkıcı donemi birinci sınıftır. Bunu da anlattığına göre artık karada sana ölüm yok. Sınavlarda sorulacak olan arapçadan da korkmana gerek yok. Yüzde doksan ayet hadis soruluyor. Bir de ilmihal okursanız oradan belli bir metin sorarlar onu da gözü kapalı yaparsın zaten. Allah tekrar yolunu açık etsin. Her zaman bekleriz 😊😉

    YanıtlaSil
  62. Bütün ilahiyatlarda bir sene arapça hazırlık oluyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım hepsinde yok. Tercih yaparken kılavuzda bu tarz bilgiler oluyor, oradan öğrenebilirsiniz.

      Sil
  63. Esselamu aleyküm ve rahmetullah hocam. Ben 2020de sınava girecek bir 12. Sınıf öğrencisiyim. Anadolu lisesinden bu yıl açık liseye geçtim. Dini konularda Allah dilimi döndürdüğü sürece kendimi ifade edebiliyorum ve çevremdeki bir çok insandan da ilahiyat okumam konusunda olumlu şeyler duyuyorum. Ankarada oturuyorum ve şehrimde bildiğim kadarıyla 2 üniversite var. Ankara üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi. Sizde bilirsiniz ki Ankara İlahiyat hakkında pek olumlu şeyler söylenmiyor. Burayı tercih edip 5 yılın sonunda Allah muhafaza itikadımı bozmaktan çok korkuyorum. Yıldırım Beyazıt üniversitesine gelecek olursak da oturduğum yere çok uzak ve günde 2-3 saatim yollarda geçicek. Sınavıma daha 1 yıl var ama kendime bir hedef koyamadığım için çalışmak için de motive olamıyorum. Aileden ayrı gurbette yaşamanın zorluklarını da az çok kestirebildiğim için şehir dışında okumak konusunda da endişelerim var. Marmara Üniversitesi, istanbul üniversitesi, Bursa Uludağ üniversitesi, Necmettin Erbakan üniversitesi ve Ankara Üniversitesi şuan puanı en yüksek üniversiteler. Sizce Ankarada bir üniversite mi tercih etmem daha mantıklıdır yoksa şehir dışında mı? Ve bu yazdığım üniversiteler içinde bana önerebileceğiniz hangisi? Siz bu kardeşinizin yerinde olsaydınız ne yapardınız?
    Selam ve dua ile..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum Selam kardeşim, öncelikle bu kadar ince düşünüp kendimi yormak yerine niyetime odaklanıp elimden geleni yaptıktan sonra sonucu Allah'a bırakırdım. Amacın Allah yolunda ilim öğrenip öğretmek ve devamlı İslam davasına hizmet etmekse bunu nerede olursan ol yaparsın inşallah. Kurumlar ya da konumlar önemli değil niyetler önemlidir. Allah hakkında hayırlısını nasip etsin.

      Sil
    2. Acaba hangi fakülteyi yazdınız? Ve memnun musunuz?

      Sil
  64. Selamun aleyküm,
    Öncelikle 2019 YKS giren tüm kardeşlerime hayırlı sonuç almalarını diliyorum. Hedefin ilahiyat ve 23 bindeyim. Ben ikinci öğretim ile alakalı soru sormak istiyorum. Daha önceden 2 senelik bölüm bitirdim ve oradan ikinci öğretimlerin yaşam tarzını az çok biliyorum. Çok geç yatıp çok geç kalkıyorlardı. Geç okula gidiliyordu. İkinci öğretim çok berbat gibi izlenim oluştu bende. "Hocalar sabahtan beri ders verdiği için yorgun olur, bize dersi güzel anlatmaz. Sabah 5'te uyansam öğlen 3 de okula gitsem benim kafam o saate kadar dolar, dersler zaten sözel hiç anlayamam bu sefer." gibi düşünüyorum. Sizin ilahiyatta gözlemlediğiniz nedir? Diğer bir sorum: Sonradan birinci öğretime geçiş var mı?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum Selam Kardeşim, Öncelikle Allah hakkınızda hayırlısını nasip etsin. Ben çift anadal yapan biri olarak hem birinci hem de ikinci öğretimde ders almak durumunda kalmış biriyim. Gözlemlediğim kadarıyla hocaların gece gündüz diye bir sıkıntısı olmu olmuyordu. Hatta gece daha sevimli olan hocalar dahi vardı. İkinci öğretimin faydalarının çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Birinci öğretimlerde aralar uzun olduğundan okulda geçirilen gereksiz vakit daha fazla oluyor. İkinci öğretimde ise maksat hasıl olduğu gibi gereksiz zaman çok daha oluyor. Ayrıca İlahiyat dersleri sabah akşam farketmez, uyumaya oldukça müsait dersler. Bu nedenle en iyi ne zaman uyuyorsanız o zaman eğitim alın :) Şaka bir yana sabah trafiği ve kalabalığından çok muzdarip biri olarak ikinci öğretimin çok daha konforlu olduğunu düşünüyorum. Tercih sizin. Geçiş konusunda bir bilgim yok maalesef.

      Sil
    2. İstanbul üniversitesi(iö)'ne puanım yetiyor. İstanbul üniversitesi bana sanki herkesin okuduğu okul bi olayı yok gibi geliyor. Doğru düzgün tanıtım filmleri de yok. Ne yapacağımı şaşırdım :) İstanbul ikinci öğretim mi yoksa uludağ birinci öğretim mi gidip geliyorum

      Sil
  65. Merhaba öncelikle ben bu sene sınava girdim ve ilahiyat fakültesini okumayı çok istiyorum. Kendim bu konuda çok istekliyim kendimi geliştirmek istiyorum Fakat tesettürlü değilim o şekilde giden varmı ve o şekilde zorlanırmıyım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahiyat Fakültesi de diğer fakülteler gibi bir fakülte, istediğiniz gibi gidebilirsiniz elbette. Çoğunluğu tesettürlü öğrencilerden oluşsa da başörtüsü takmayan arkadaşlarımız da var elbette. Eğer gerçekten okumak istiyorsanız bu meseleyi kafaniza takmayın. Mutlaka okuyun. Hakkınızda hayırlısı.

      Sil
  66. Selamun aleyküm,
    İslami ilimler fakültesi ile ilahiyat fakültesi arasındaki farklar nelerdir? Tercihiniz ne yönde olurdu? Tecrübelerini aktarır mısınız?
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlahiyat Fakülteleri ilk olarak açıldığında İslami İlimler adı altında açılmak iştenmiş ve bu çatı altında her bir bölüm ayrı ayrı ele alınarak bir yapı oluşturulmaya çalışılmış.Örneğin Atatürk Üniversitesi yerine Atatürk İslami İlimler Üniversitesi. Bu üniversite içerisinde her bir ders bir fakülte gibi algılanacakmiş ve insanlar İlahiyat değil Hadis, Kelam ya da Fıkıh okuyacakmış. Ne yazık ki bu proje faliyete geçirilememiş. Ve bütün bu bölümler İlahiyat penceresi altında toplanmış. Şimdilerde ise yeniden İlahiyatların adı değiştirilip İslami İlimler olarak açılmakta. Fakat henüz bu ikisi arasında çok büyük bir fark bulunmamakta. Her iki bölümünde müfredat larına bakarak aradaki küçük farkı fark edebilirsiniz. Mezun olduktan sonra ise hiç bir fark kalmadığını göreceksiniz. Hakkınızda hayırlısı.

      Sil
  67. Selamunalemküm, ben imamhatip mezunu bir öğrenciyim. 2019 yksde yaklaşık sıralamam 3bin istediğim bölüm olan marmara ilahiyat için sıralamam yetiyor.Özel okullara güvenemediğim için okumak istemedim. Şuanda aklıma takılansa "ilahiyatı arapça mı okumalıyım yoksa türkçe mi?"sorusu.Arapça okumak konusunda endişeliyim.İmamhatip çıkışlıyım ama arapça dersinde pek başarılı değildim.Bunun en önemli sebebi 9.sınıfta temelimi sağalam tutmamamdı.İlahiyattada başarısız olurum diye korkuyorum.Ailem arapça seçmemden yana hem puanı daha yüksek olduğundan hemde akedemik düşünürsem benim için daha faydalı olabileceğini düşündüklerinden.Arapça seçersem dersime girebilecek o dile yeterince hakim hocaların sayısı kısıtlı olduğundan bi kısıtlama olabilir diye duymuştum.Bir ögretim görevlisiyle konuştuğumda da bana böye fikre dayalı ilahiyat gibi bir alanda kendi ana dilinde eğtim görmenin daha doğru olduğunu söylemişti.Sizin fikriniz nedir? Ayrıca ingilizce ilahiyat hakkında da ne düşündüğünüzü merak ediyorum.Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum Selam kardeşim. İngilizce İlahiyat programı ilk kez benim mezun olduğum sene uygulanmaya başlamıştı. Ben de sizin gibi acaba bu bölümümü okumalıyım diye düşünmüştüm. Biraz araştırma yaptıktan sonra bu fakültelerin ilk ve en önemli amacının yurtdışındaki vatandaşlarımıza hizmet edebilecek din elemanı yetiştirmek olduğunu öğrendim. Şimdilerde akademik kariyer yapmak için de ingilizce ilahiyat okuyanlar da var tabi. Ama ben olsam yine de Arapça ilahiyatı seçerdim. Çünkü bu bölümde kalıcı bir kariyer düşünüyorsanız size öncelikle Arapça lazım sonra da ingilizce elbette. İyi anlamadıginiz bir meseleyi nasıl iyi anlatabilirsiniz ki? Ayrıca artık üniversitelerin bünyesinde çok sayıda yabancı öğretmen bulunuyor. Arapça adına Mısır'dan Suriye'den bir çok Arap ülkesinden öğretmen getirilmiş durumda. İstanbul'da okuyacaksanız eğer Arapça pratik yapmak adına bir çok insanla da muhatap olacağınız aşikar. Son olarak aldığınız puana göre tercih yapmayın. Puanım buna yetiyor neden daha aşağısını yazayım ki demeyin. Bu çok saçma bir tercih yapma yöntemi bana göre. Ne istiyorsanız onu okuyun, nerede istiyorsanız orada okuyun. Öncelikle sizin kararınız önemli. Hakkınızda hayırlısı olsun.

      Sil
  68. Merhabalar ben tercihimi ilahiyattan yana yapacağım 2 üniversite arasında kaldım sizce eğitim olarak Zonguldak Bülent Ecevit üniversitesi mi yoksa Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi mi çok kararsızım lütfen yardımcı olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bu fakülteler ve eğitimleri hakkında hiç bir bilgim yok.

      Sil
  69. Selamun aleyküm
    İlahiyat okumak istiyorum kenidmi geliştirmek eksiklerimi tamamlamak ve başka insanlara faydalı olmak istiyorum ama ilahiyat deyince akla gelen o endişeden yani fikir ayrılıkları farklı hocalardan korkuyorum iyi niyetle gidip fikrimin değişmesinden korkuyorum genelde bu sebeple bölümü kotuluyolar ama sizin yorumlarınız oldukça iç açıcı bu konuda ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
  70. Farklı fikirler ve düşünceler size zarar vermez aksine sizin fikirlerinizin ve düşüncelerinizin şüphelerden arınmasına daha sağlam bir hal almasına gelişip olgunlaşmasına sebep olur. Bundan korkmak yersizdir. Niyetiniz sağlam ve en önemlisi de bu. Allah yolunuzu açık etsin. Hak ve hakikat yolundan ayırmasın. Selametle.

    YanıtlaSil
  71. selamun aleykum hocam bu sene sinava girdim ve istedigim sonucu alamadim sıralamama da pek iyi okul gelmiyor ne yapacagim kotu okulda okursam kendimi gelistirebilirmiyim hocam temelimde hic yok iö dusunuyorum ikinci ogretim onada iyi degil hocalar yorgun oluyorlar masraf yemek masrafi oluyor diyorlar hocam ne yapmaliyim baska bolummu yazsam acaba

    YanıtlaSil
  72. Aleykum Selam kardeşim ikinci öğretim konusunda kesinlikle endişelenme. Niyetini temiz tutarsan Allah seni iyilerle karşılaştırır. Evet bazı okullar markalaşmış ama emin ol bir çok okul da bir çok hoca var ki o marka okullardan çok daha kaliteli bir eğitim veriyorlar.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba ilahiyat ı 2.üniwersite önlisans olarak okuyacağım.din kültürü öğretmenliği için yeteli mi?
    Program a baktığımda ilahiyat we ilahiyat Arapça yeni war arasındaki fark nedir?
    2 yıllıklar için Kuran kursu hocalığı mı din öğretmenliği mi daha uygun?teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam kardeşim, iki yıllık ilahiyat kadrolu öğretmenlik için yeterli değil fakat bu durumda ücretli öğretmenlik yapanların olduğunu biliyorum. Kuran kursu hocalığı için de ücretli yapacaksanız iki yıl yeterli oluyor fakat kadro işin içine girince daha fazlası isteniyor. İki yıl bitince geçiş yapıp dört yıla tamamlamanızı tavsiye ederim.

      Sil
  74. Selamün aleyküm hocam ben ilahiyat kazandım ama kapalı değilim zorlanırmıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam kardeşim, öncelikle tebrik ederim. Bu bölümün size hayır getirmesini dilerim. Kılık kıyafet konusunda endişe etmeyin su akar yolunu bulur. Kimsenin sizi kınayacağını düsünmeyin. Siz bir tek Allaha hesap vereceksiniz, başkalarına değil, bunu bilin yeter. 😊

      Sil
  75. Selamün Aleyküm hocam. Ben İstanbul Üniversitesi İlahiyat fakültesini kazandım ama o kadar korkuyorum ki. Yani başarabilir miyim bilmiyorum. İlahiyat fakültesi ortamı nasıldır alışabilir miyim? Biri namazları aksatıyorsan gitme demiş ben henüz namaza başlamadım. Bu benim için sıkıntı olur mu? Yani içim rahat kazandığım için hayırlısı buymuş diyorum ama bazıları öyle şeyler yazmış ki açıkçası baya korktum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam kardeşim, öncelikle hayırlı olsun. Allah muvaffak kılsın. Başarırsın Allahın izni ile korkma. Namazları aksatıyorsun gitme diyen kişi neye dayanarak bunu demiş anlamadım. Allah size çok kıymetli bir bölümde okumayı nasip etmiş ve çok kıymetli bir yerde okumayı nasip etmiş bunun için şükretmelisiniz. Okulunuzun ve bulunduğunuz yerin hakkını vereceğinize inanıyorum. İnşallah sizin için herşeyin hayırlısı ve daha güzeli olur.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim hocam Allah razı olsun sizden

      Sil
  76. Selamun Aleyküm hocam ben bu sene karabük ilahiyat ikinci öğretim kazandım ama bu okulda hazırlık sınıfı yokmuş arapça bilgim yok Kuranı da okuyorum ama normal bir şekilde profesyonelce okuyamıyorum yani demek istediğim hazırlık sınıfı olmadan ne yapıcam hocam ben ? ezilirmiyim ordaki ilahiyatçıların arasında ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum Selam kardeşim, diğerlerine ezilir miyim diye düşünüp dert etme fakat kendini geliştirebileceğin kurslara başvurup dışarıdan destek alırsan daha iyi olur elbette. Hazırlık olmasa da her sene Kuran dersi oluyor, Arapça dersleri de bir iki sene olur herhalde. Su akar yolunu bulur dert etme.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim hocam inşaAllah mezun olunca sizin gibi biri olurum

      Sil
  77. Merhaba bende ilahiyat kazandım ben açık bir insanın ve insanlar sorduğunda sen ve ilahiyat diyorlar ilahiyatta okuyan her insan türbanlı olcak diye birşey var mi ve ataması nasıl iş bulabilir miyim lütfen yardım edin gelgitlerdeyim açığım diye hocaların bakış açısı nasıl olur ve hala din kültürü hocası olunabiliyor mu hala sevgilerle 🐞🌻😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tesettürlü diilim hangi üniversiteyi yazdın

      Sil
  78. Merhaba, açık kapalı diye bir ayrım fakültede yok, herkes istediği bölümü okuyabilir. Toplumsal olarak sıkıntı yaşaabilirsiniz tabi. Öğrenciler ve veliler din kültürü öğretmeni deyince bir profil çiziyor ve sizden öyle olmanızı bekliyor. Allah yardımcınız olsun.

    YanıtlaSil
  79. 30 yasindayim ilahiyat okuya bilirmiyim ve 2 cocuk annesiyim evliyim sence basarabilirmiyim

    YanıtlaSil
  80. Okumanın yaşı olmadığına inananlardanım. Hele de farklı bir şuur isteyen böyle bir bölümü 30lu yaşlarda okumanın getirisinin daha çok olacağını düşünüyorum. Ben ortaokula 18 yaşında başlamış biri olarak söylüyorum bunu, emin ol iyi ki diyecek sin😉

    YanıtlaSil
  81. Abla selamünaleyküm ben şu an inşaat mühendisliği okuyorum.Ama son günlerde ümmetteki bu bozulmaları gördükçe şöyle bir istek oluştu içimde; okulu bırakıp sınava yeniden hazırlanıp ilahiyat kazanıp ilahiyat okurken de aynı zamanda sahih bilgi için ehli sünnet bir medresede(ismailağa, İfam vb.) kalıp mezun olunca din kültürü ahlak bilgisi öğretmeni olup gençliği materyalizm, deizm, agnostisizm gibi bataklıklardan kurtarmak için(bilhassa liselerde) çalışmak. Sizce bu fikri gerçekleştirmeli miyim yoksa inşaat müh. devam edip inşaat mühendisliği okuduğum sırada medresede kalıp inşaat mühendisi olarak mı hizmet etmeliyim Ümmet-i Muhammed'e?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam kardeşim, okulu bırakmanızı tavsiye etmem. Hem inşaat mühendisliğini okuyup hem de İlahiyat okuyabilirsiniz.Niyetinizi halis görüyorum, medrese eğitimi almanızı da olumlu buluyorum fakat dini asla tek bir görüşten dinleyerek öğrenmenizi doğru bulamam. Bahsettiğiniz tarikatin rahle-i tedrisinden nasibini almış biri olarak söylüyorum, ilahiyat okumayıp yalnızca burada aldığım eğitimle yetinse idim sağlam bir dini düşünceye sahip olamayabilirdim. Öncelikle kendiniz sonra da ümmeti muhammet için okumanız ve okutmanizi umut ediyorum. Allah yolunuzu açık etsin.

      Sil
  82. Selamun aleyküm ben ilahiyat kazandım allah nasip ederse bu sene başlıcam üniversitenin arapça hazırlığı var ama yeterli olurmu yoksa arapça kursuna gitmek gerekirmi

    YanıtlaSil
  83. Aleykum selam, hayırlı olsun. Eğer kişisel gayretiniz varsa okul yeterli olabilir fakat dışardan bir yardıma ihtiyaç duyuyorsanız kursa gitmeniz sizin için olumlu sonuçlar doğurur elbette.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler genel olarak da teşekkür ederim kimsenin sorusunu atlamadan en güzel şekilde cevap vermeye çalıştığınız güzel insanlar da var diyebilmemize vesile olduğunuz için 😇

      Sil
    2. Rica ederim, faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana 😊

      Sil
  84. Selamun aleyküm ben bu sene tercih yaptım ve istanbul üniversitesi ilahiyat fakültesine başlıcam allah nasip ederse ilahiyat bölümünü yazdım çünkü başka bölüm hiç içimden gecmiyodu ama çevremdeki bazı insanlar ilahiyat fakültelerinde ateist hocalar bile olduğunu ayeti hadisi yalanlayan hocaların olduğunu söylediler bölümü istiyorum ama bunları duyduktan sonra da hevesim kaçmadı değil siz ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, hayırlı olsun, Allah muvaffak kılsın. Bence İlahiyat fakültesinde Ateist bir hocaya denk gelmek zor. En fazla deist hocalar görebilirsiniz bu durum da bence oldukça normal bir durum. Hatta keşke Ateist bir hocaya dahi denk gelseniz. 😊 Bunu şunun için söylüyorum. İlahiyat insana farklı düşünebilme düşündüğünü ifade edebilme yeteneği sunan çok değerli bir okul. Orada ne kadar farklı fikir duyarsanız imamınınızı o kadar sağlamlaştırır ve oradan çıktıktan sonra çok daha yüksek bir ıman derecesinde mezun olursunuz. İlahiyat asla bir Kuran Kursu ya da medrese gibi değildir. Sadece inanmanız gerekenler öğretilip bunlara inanın size yeter demezler. Bütün inanç ve düşünceleri görür tanır öğrenir ve içlerinden en doğrusunu seçip yaşamaya devam edersiniz. Ayrıca belki de orada ateist biri ile karşılaşmanız dışarıda ateist biri ile karşılaşmadan önce size antrenman yapma fırsatı dahi sunabilir. Sonuçta imanınızı tahkike eriştirmek bir fırsat olarak görmeli, korkmak yerine mutlu olmalısınız. Allaha emanetsiniz.

      Sil
  85. Selamun Aleykum hocam ben kütahya dumlupınar üniversitesi ilahiyat ikinci ögretim kazandım fakat bazi kaygılarim var insanlarin içinde Kuran ı Kerim okumaya utanırım çekingenim ne yapmalıyım 19 yaşındayım küçük gosteriyorum orda büyük kişilerde olacak benle alay etmelerinden korkuyorum ilahiyati isteyerek yazdim ne yapmaliyim hocam pazartesi okul açılıyor

    YanıtlaSil
  86. Aleykum selam kardeşim Allah hayırlı etsin. İnşallah anlayışlı bir Kuran hocasına denk gelirsin. Kuran dersi bir çok insan için ekstra bir kaygı doğuruyor, ben de senin gibiydim bu nedenle eğitim hayatım boyunca en zorlandığım ders bu ders oldu. Sana tavsiyem ortamda hiç kimse yokmuş gibi davranman, büyük ihtimalle kimse seni dinlemeyecek ve nasıl okuduğunla ilgilenmeyecek. Kimse mükemmel değil bunu bilmeli ve kendine fazla yüklememelisin. Kuran hocaları için ilk intiba ne yazık ki büyük önem taşıyor. İlk seferi atlatırsan diğer seferler senin için çok daha kolay olacaktır. Allah yardımcın olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun hocam Allah razı olsun Kuran ı Kerimde bilmiyorum evde çalıştım biraz ama hocalarımız yardımcı olurlarmı

      Sil
  87. 42 yaşında ilahiyat okunurmu dersler veya arapçadan korkum yok istanbul üniv kazandım ortamda tuhaf karşılanırmı tek sıkıntım o açıkcası ilahiyatın bana daha geniş bi bakış açısı dışında çok da bir katkı yapacağını düşünmüyorum cuma vaazları gibi kuru bir eğitim veriliyor olmalı dini hayatın o canlı dinamik ruhunu genelde cemaatler bünyesinde alıyorsunuz benimde uzaktan takipte olduğum bir cemaat var belki ilahiyat ortamı bu kişilerle aynı otamda bulunmama yardımcı olur

    YanıtlaSil
  88. Yaşınızın sorun olacağını düşünmüyorum, üniversitede her yaştan insanlar olabiliyor ve durum normal karşılanıyor. İlahiyatta cuma vaazları gibi kuru bir eğitim verildiğini asla düşünmüyorum. Oldukça dolu ve objektif ve sağlam bir eğitim verildiği kanaatindeyim. Dinamik ruh dediginiz şeyin cemaatten cemaate fark ettiğini düşünüyorum. Ayrıca önemli olanın dinamik değil sağlam ve gerçek bir ruh oluşturulması olduğu fikrindeyim. İlahiyat zihni tatmin hususunda oldukça doyurucu bir bölüm, ruhi tatmin konusunda ise kişinin bireyler çabalarının daha etkili olcağı kesin. Ruhu doyurmak çok önemli bir konu fakat yanlış yerlerde yanlış gıdalarla duyurulan ruh zamanla ciddi hastalıklara gark olabilir, buna da dikkat etmek gerekiyor. Hakkınızda hayırlısı. Selametle.

    YanıtlaSil
  89. Merhabalar Nasılsınız.Daha önce size danıştığım bir konuda, nasıl yapmam gerektiği hakkında beni yönlendirmiştiniz.Bu nasıl olacakki derken ne kadar büyük bir teknoloji cahili olduğumu farkettim.Bu farkındalık için teşekkürler.Ne zaman kendimi kafamda bir soruyla böyle oluyor mu ki derken çıkmazda bulsam ne zaman vazgeçme hissi içime doğsa ilahi güç beni istemsizce ve beklenmedik bir şekilde senin cevabın hazır dercesine bu sayfaya yönlendiriyor.ve ben kafamdaki sorunun cevabını almış ve vazgeçmemem gerektiği konusunda uyarılıyor buluyorum kendimi.Bu nasıl bir şey.Bununda cevabını istiyorum :) Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elhamdülillah iyiyim, güzel yorumun ve düşüncelerin için ayrıca teşekkür ederim. Hikmet sayfada ya da yazanda değil yazdıran da olsa gerek. Bu girdigimiz yol öyle bir yol ki diğerlerine hiç benzemiyor. Buraya yalnızca isteyenler girmiyor hatta isteyip de giremeyenler de olabiliyor. Allah malı çalışana ilmi isteğine veriyor. Ve bu saatten sonra siz istemiyorum deseniz de olmuyor. Allah girdigimiz yolda daim kılsın, ayağımızı kaldırmasın. Her zaman beklerim. Selametle 😊

      Sil
  90. S.a imam hatip 11.sınıf eşit ağırlık sınıfındayım ilahiyat okumak istiyorum sözel’e geçmem lazımmı yoksa eşit ağırlık danda gidilirmi ve hangi ilahiyat ları tercih edersiniz
    Lütfen cevaplayın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, sözel'e gecmeniz gerektiğini düşünmüyorum. En azından biz okurken böyle birşey yoktu. Marmara, Bursa Uludağ, Konya Selçuk, Erzurum Atatürk ve Ankara İlahiyat bu alanda en iyi olanlar.

      Sil
  91. Hayırlı akşamlar dini danışmanlık hakkında ne düşünüyorsunuz.Bilgi verebilir misiniz.Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı akşamlar, dini danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin olumlu anlamda çok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Fakat bu hizmetin toplum tarafından ve din personeli tarafından tam anlamı ile kavranıp uygulamaya geçilmesi bir hayli zaman alacak gibi. Bir de bu işi yapmak için soğukkanlılık şart. Psikolojik yıpranma payı yüksek bir meslek bence.

      Sil
  92. Merhaba , 25 yaşındayım Tarih bölümü bitirdim ama alımlar az ve cok yuksek puanlarla atama oluyor.(Yılda ort. 300 civarinda) ikinci bir üniversite okumak istiyorum sozelden okuyabileceğim en iyi bolum ilahiyat. Din kültürü öğretmen atamaları her yıl 2.bin civarında sizce bu böyle devam edermi .beş yıl okuduktan sonra yine hüsran olmak istemiyorum. Kafam oldukça karışık yorumlariniz benim için çok değerli yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bence bu böyle devam etmeyecek. Gittikçe azalacak. Fakat sırf atanmak için dört yıl okunacak bir bölüm değil ilahiyat. En az tarih kadar hatta belki daha fazla yoğun bir müfredata sahip. Sizi tanımıyorum. Ben öğretmenlikten başka bir iş yapmam diyen birisi misiniz yoksa yeter ki devlet kadro versin ne iş olsa yaparım mı diyorsunuz? eğer ikincisi ise başka alanlarda şansınızı deneyebilirsiniz. Eğer birincisi ise ataması her zaman eksilmeyen sınıf öğretmenliği ya da ingilizce gibi branşları seçmenizi tavsiye edebilirim. Son karar elbette sizin. Bunlar objektif yorumlarım, bununla birlikte bir de işin manevi bir boyutu var ki o da ilahiyat fakültesinin sıradan bir fakülte olmadığı. Niyetiniz halis olunca Allah yolunda harcadığınız her bir emek misli ile size geri dönüyor. Kapılar ummadığınız şekilde açılıyor. Ama niyet çok önemli. Selametle 😉

      Sil
  93. Merhaba ilahiyatta akademik kariyer yapmak kapalı olmayan bir kadın için engel teşkil eder mi ilahiyat okuyan birinin kapalı olmaması toplumun kabulünün dışında olmasının yanısıra, birde dini açıdan (kariyer yapmış olmanın)topluma doğru ve güzeli örnek davranış olarak sergilemek gerekliliği yönünden bakarsak kapanmalı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sizin ilahiyata bakışınız ile alakalı. Eğer bu fakülteyi İslam dinine ait bir eğitim ocagi olarak düşünüyorsanız elbette İslam dinine uygun bir vizyon ve misyon da yüklemeniz gerekir. Fakat İlahiyat batıdaki adı ile Teoloji esasında bütün inanç sistemlerine eşit mesafede olması gereken bir bölümdür. Ülkemizde bu böyle uygulamasa da eğer bu bölüme bu açıdan bakacak olursanız vizyonunuzu da misyonunuzu da kendiniz belirlersiniz.

      Sil
  94. Selam hocam ben aydında okul öncesi okuyorum ama hep din lültürü hocası olmak isterdim. Birinci sınıfım sizce değiştiriyimi ilahyata geçiyimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam kardeşim, kararı verecek olan sensin. Benim nacizane tavsiyem gerçekten ne istiyorsan onu yap. Hiç bir şey için geç değildir.

      Sil
  95. Selamün aleyküm hocam ben meslek lisesinde okuyorum ve ilahiyat okumak istiyorum 11.sınıf öğrencisiyim hangi üniversiteleri önerirsiniz?Aklıma takılan diğer şey ise arapça alt yapım hiç yok hazırlık sınıfı bunu öğrenebilmem için yeterli olur mu ?Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aleykum selam, şimdilerde bir çok farklı üniversitede ilahiyat fakültesi açıldı. Artık hangisi daha iyi çok bilmiyorum. Arapça hazırlığı gerçek anlamda iyi değerlendirirseniz yolu yarılamış olursunuz. Fakat yalnızca okulla yetinmek dil öğrenmek için yeterli değil. Özel gayret ve çalışma gerektiriyor. Hakkınızda hayırlısı olsun.

      Sil
  96. Selamın aleyküm hocam♡ ben 10. Sınıfım meslek lisesinde okumaktayım DKAB öğretmenliği için nasıl bir yol izlemeliyim tezsiz yüksek lisans yaparak olunabiliyormuş galiba ayriyeten formasyon son senemi alınıyor? Veya arapça konusunda korkmaktayım biraz hazırlık okumadan üstesinden gelebilirmiyim hazırlığı geçemessem ne gibi sorunlar olabilir ?♡

    YanıtlaSil
  97. Hocam Selâmun Aleykum. Arapça altyapım yok. Acaba zorlanır mıyım? Ve Eskişehir Osmangazi İlahiyat iyi mi?

    YanıtlaSil
  98. Selami aleyküm .Ben Kayseri İslami ilimler bölümunu kazandım.fakat hazırlık sınıfının olmadığını ogrendim . ayrıca Anadolu lisesinde mezunum. Herkesin bana dediği sey bir iman hatipli bile col zorlanıyorsa sen hiç birşey yapamasin . Sizce doğru mu bu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam, bence ilgi ve alaka ile ilgili bir konu bu. Eğer severseniz zorlanmazsınız. Ve yapmadan bilemezsiniz. Hayırlı olsun.

      Sil
  99. Selamün aleyküm bilecik şeyh edebali üniversitesi ilahiyat bölümünde ezber gerekiyomu?

    YanıtlaSil
  100. Her şeyin bir zorluğu vardır elbet ha bu zormus diyip de pes etmek olmak zorlukların üstesinden geçip Allah'ın izniyle her şey olur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar