Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir




Kimileri bu sözün Hz. Ali'ye ait olduğunu kimileri de Atatürk'e ait olduğunu söylüyor. Söz kimin bilmem ama çok sevdiğim bu sözün altına izin verseler ben de imzamı atarım.. 

İlim ve bilim kelimeleri günümüz terminolojisinde anlam ayrılığına uğratılmıştır. Kasıtlı bir müdahalenin sonucu olarak ilim kelimesi dini ilimler için bilim kelimesi ise fenni ilimler için kullanılmaktadır. Kur'an, Hadis gibi ilimler "ilim", Kimya, Biyoloji gibi ilimler "bilim" kelimesi ile kategorize edilmektedir. İlim kelimesinin merkezine Allah, bilim felsefesinin merkezine materyalist anlayışlar yerleştirilmektedir. Ben bu seküler anlayışı kabul etmiyorum, edemiyorum. Bu gün ki anlamlarıyla ilim de bilim de marifetullah'a ulaştıran iki yoldur. Eğer ilim ya da bilim adını verdiğiniz sizi marifetullahtan yani Allah'ı bilmek, bulmak, tanımak, anlamaktan uzaklaştırıyorsa o ilimde ve ya o bilimde bir hata aramalısınız. Bir yerlerde bir şeyler yanlış gitmiş olmalı, iyice bakmalı tekrar tekrar test etmelisiniz. 

Gelelim mürşit kelimesine.. Mürşit irşad eden reşit hale getiren.. Yani akıl veren, aklın kemale ermesine öncülük eden, yardım elini uzatan.. Doğru yola ulaşman için sana kılavuzluk eden kişi şahıs.. Mürşit kelimesi de günümüzde anlam daralmasına uğrayıp şeyh, hoca, din önderleri için kullanılan bir tanım halini almıştır. "Mürşidi olmayanın mürşidi Şeytandır" gibi klişeler "tarikatsiz" toplulukları aşağılamak için kullanılmaktadır. "Tarikat" yani yol.. Sırate'l-Müstakim, doğru yol..
Bir topluluğa cemaate bağlı olmayanlara tariksiz yani yolsuz diyorlar. Yolsuzların mürşidini de şeytan ilan ediyorlar. Ben bu anlayışa da karşıyım. (Bugün çarşı her şeye karşı günü)

Hakiki.. Hakikat kelimesinden türemiş hakikate sahip anlamında bir kelime.. "Gerçekçi" diye Türkçeye basit bir çeviri yapabiliriz. Ama gerçekçi kelimesi hakiki kelimesini tanımlamakta yetersiz kalır. "Hak" yani Allah.. Hakiki yani Allah'a ait.. Tek hakikatin Allah olduğu Kur'an'da bir çok kez vurgulanmıştır. Hakiki, gerçek olan tek varlık Allah'tır. Hakikat Haktır..

Ve hayat, hay kelimesinden türemiş bir mastar. Ölümün tersi Yaşam.. Hayyum Kayyum, Allah'ın esmaları yani isimleri.. Materyalist anlayışa göre tek hayat var o da dünya hayatı.. Doğar büyür ve ölürüz. Ama imani akıl buna da itiraz eder. İnananlar için beş evreli bir hayat serüveni söz konusudur. Ruhlar aleminindeki ruhani hayat, anne karnındaki cenini hayat, doğumla beraber başlayan dünyevi hayat, ölümle başlayan kabir hayatı ve kıyametten sonra başlayıp sonsuza dek sürecek en son anlamına gelen ahiret hayatı.. İnananlar için ölüm aldatıcı bir ilizyon gibidir. İnanlar asla hayatsız kalmazlar, yalnızca bir hayattan öbür hayata level atlarlar.. 

Şimdi gelelim sözün özüne.. "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" sözüne.. En ve dir ekleri dışında baştan ayağa arapça olan bu sözden İslam dinini çıkarıp seküler bir gözle anlam vermeye çalışmak en büyük hata olsa gerek. Bu söz büyük bir söz. Geçmişten günümüze "dinle aldatanlara karşı uyanık olun" mesajının özüdür bu söz. Bu sözde Kur'an ve sünnet düşmanlığı yoktur. Bu sözde bu iki kutsal emanete hıyanet edenlere karşı gözünü açma ikazı vardır. 

Bugün başımıza gelenler tam da bu sözü anlamamanın ve yaşamamanın sonucudur. İki ayrı uç.. Bir uç da kendini "kemalist" diye tanımlayıp "materyalizmin kucağına oturan"lar, öteki uçta kendini "hizmet erleri" "nur talebeleri" diye tanımlayıp "vatan, din, millet düşmanlarının kucağına oturanlar".. Bu iki grubun tek ortak noktası vardı. Bu sözü anlamamak, yaşamamak.. Bu ortak nokta çok vahim sonuçları da beraberinde getirdi. 

Peygamberimiz sav "size ikişey bırakıyorum, benden sonra bu ikisine sarılırsanız doğru yoldan uzaklaşmazsınız" buyuruyor. Bu iki şeyin ne olduğunu soranlara "Kur'an ve sünnet" diye cevap veriyor. Evet iki büyük hazine..

At izinin it izine karıştığı bu günlerde kime inanıp kimin yanında olacağınızı bilemiyor halde olabilirsiniz. Din adına konuşan herkesten bir adım geri durabilirsiniz. Doğruyu bulmak istiyorsanız sizin için iki fener var. Yol karanlık da olsa ışığınızı yanınızda taşıdığınız müddetçe kaybolmazsınız. 

1. İslamda cemaat vardır cemaatçilik yoktur.
2. İslamda "bizcilik"değil biz olma vardır.
3. İslamda "takiye" yoktur.
4.İslamda ekonomik sömürü yoktur.
5.İslamda Kur'an yerine başka kitaplar öncelenmez
6.İslamda şeyh ya da hoca denilen kişilerin kusursuzluğu vurgulanmaz
7. İslamda amaca gidilen yolda her şey mübah kabul edilmez.

Bunların olduğu yerde siz olmayın. Sizin olduğunuz yerde bunların olmasına da izin vermeyin. Allah'a emanetsiniz..

Yorumlar

  1. ah arkadaşım son yazdığın maddeler ben ve benim gibilerin daha önce yaşayarak dışlanarak öğrendiği halkımızın ise son günlerde yaşayarak idrak ettiği şeyler fakat başka tarikat ve cemaatlerdeki kişiler şu anda fetöcülere kızdıkları şeyleri kendileri kendi cemaatleri, şeyhleri sayesinde hala yapmaya devam ediyor karşılarındakileri neredeyse linç ederken kendi söylemlerinin hiç farkında değiller bazısı Adıyaman fotosunu face koyup kutsal insanın olduğu kutsal topraklara geldik diyor, kimisi darbeyi hocamız önceden bilmişti diye kehanet bildiriyor çoook sinir bozucu ve komik olduklarının farkında değiller!!!!

    YanıtlaSil
  2. Haklısın. Ne yazık ki haklısın.. Eskiden tasavvuf ehli bir çok ilmi mertebeyi aşan ve belli bir dini kemale ulaşan insanlardan oluşurmuş. Şimdilerde durum bunun tam aksi. Böyle durumlarda da şeyhin uçmasına gerek kalmıyor müridi onu gözü kapalı uzaya yollayabiliyor. Herkes şeyhini, kendini sırtında sıratı geçirirken tahayyül ediyor. Acabasız iman.. Peygamberlerin dahi azarlandığı bir kitabın inananları, bu derece nasıl kör olabiliyor? Cevapsız..

    YanıtlaSil
  3. Atatürkçüler, Sosyal-Dawinizm kuramının karşısına, “Korunmaya, kollanmaya muhtaç olan niteliksiz değil, fakat nitelikli olandır” tezi ile çıkmaktadırlar [bkz: Ömer Laçiner, “Vasatın egemenliği”, Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi dergisi, İmtiyaz Sahibi Birikim Yayıncılık Limited Şirketi, Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, Yazı İşleri Müdürü Barış Özkul, Sorumlu Müdür Sezar Atmaca, ISSN 1300-8358, Sayı 339 Temmuz 2017, Baskı ve Cilt Sena Ofset Litros Yolu 2. Matbaacılar Sitesi B Blok 6. Kat No.4NB 7-9-11 Topkapı 34010 İstanbul, s.3].

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar