Arboretum Nedir?

Arboretum.
Bugün itibari ile hayatıma girmeye çalışan ama bir türlü başaramayan kelime.
Bu yazıyı kaleme almamın belki de en önemli sebebi, Arboretum kelimesini sıkça kullanıp kendime mal etmek.

Hafta sonu Yedigöller'e gitmek istedim. Şimdi tam mevsimi dediler. Kasım'da bir başka oluyormuş. Ama arkadaşları ikna edemedim. Herkes dünya meşgalelerini tercih edip teklifimi reddetti. Yalnız gitmenin de bir tadı olmayacağını düşündüm. Madem öyle oraya gidemiyoruz oraya çok benzeyen bir yere gidelim dedim. Instagram paylaşımları içerisinde en uyumlu fotoğrafların Atatürk Arboretum konumlu yerde çekildiğini fark ettim. Burası neresi diye araştırdığımda biraz daha zorlasa Karadeniz'e kıyısı olacak bir İstanbul semtinde olduğunu öğrendim. Yol uzaktı ama Bolu kadar değil.

Nihayet iki arkadaşım "varız" dediler de düştük yollara. Arboretum kelimesini söyleyemediğimizden kimselere yol iz soramadık, Allah'a emanet aradık ve nihayetinde bulduk. Mekana vardığımızda saat 16.00 civarıydı. 17.00'de ise Arboretum kapanıyordu. Süremiz az işimiz çok. Gezdik tozduk, bol bol fotoğraf çektik ve günü güzel anılarla bitirdik.

Şu Arboretum dedikleri şeyin botanikten farkı ne diye merak ettim tabi. Eskiden ağaçlarla kaplı geniş alanlara orman denirdi, sonraları botanik diye ayrı bir şey çıkardılar, şimdi de arboretum. Botaniğin telaffuzu kolaydı bir şey demedik ama bu arboretum isminden şikayetçiyiz. Anlamıyorum bakkal dururken market, süper market, hiper market gibi envai türlü isimler koymak neden? Bakkal yetmiyor mu derdini anlatmaya? Orman yetmiyor mu Ağaç imgesini zihinde uyandırmaya?

Bir itirazımda mekanın kullanım amacına. Efendim botanik ya da bir üst modeli arboretum gibi yerler bir nevi ağaç müzeleri sayılıyor. Her türlü ağacın bulunduğu bu mekanlar, ilim-bilim amaçlı çalışmaların ve gezilerin mekanı olmak için yapılmış yerler olmasına karşın daha çok sünnet-düğün fotoğrafları, Instagram ve Facebook'ta takipçi kasma amaçlı konum-durum bildirimleri yapılan yerler olmuş çıkmış durumda.

İsmini de kullanım amacını da beğenmemekle birlikte kendisine bayıldığım, huzuru bulduğum, Rabbim'in kudretine şahit olduğum mekanlar olması hasebiyle oraları seviyorum. Adını boş verin ama tadına varın. Baharın ilki sonu olmaz, bir bahar bulun ve ormanda kaybolun. Selametle.


Yorumlar

  1. Bu kelimeyi ben de sevmiyorum. Daha kolay bir isim bulsalar iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçesi Ağaç Parkı. Türkçe konuşmamız yeterli aslında.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar