Başarı Gerçekte Nedir?


Rakamların hüküm sürdüğü bir çağda yaşıyoruz. En önemli sorumuz ve sorunumuz "Ne kadar ve kaç..."  Ne kadar kazanıyorsun? Ne kadar başarılısın? Ne kadar zenginsin? Kaç aldın? Kaç yaşındasın? Kaç şeye sahipsin?
Boyumuz, kilomuz, yaşımız, en çok da maaşımızın sorulduğu ve konumumuzun bu yöntemle bulunduğu bir çağ bu çağ. Cevapları önceden belirlenen ve cevaba en yakın değerlere ulaşabilen insanlar "muhteşem" kabul edilirken, diğerleri değerleri ölçüsünde kıymet görmekte. "İdare eder" "fena değil" "yaramaz.." Bir çoğumuz belki bu kriterlere dahi ulaşamaz.

Dünya çapında çeşitli anketler yapılıyor. İstatistiki sonuçlar ileriye yönelik projelerde insanların geleceğini belirleyecek ölçüde büyük roller oynuyor. Nicelik eksenli bu anketler, niteliği ise çoğu zaman ölçmekte yetersiz kalıyor.

Örneğin Türkiye'deki eğitim sistemini ele alalım. PISA (uluslararası bir matematik bilim sınavı) sonuçları ekseninde ne kadar başarılı olduğumuzu değerlendiriyor, kendimizi yerden yere vuruyoruz. Matematik bilmiyormuşuz!! Okuduğumuzu anlayamıyormuşuz!! Bilim desen hak getire..

Başarı yalnızca sayısal verilerle sınırlı değildir. Robotik bir hayatın uçurumundaki şu dünyada en büyük başarı hala "insan" kalabilmektir. Eminim, ne kadar insan olduğumuzu ölçen anketler yapılsa dünyada zirveye adımızı yazdırırız. Merhamette zirveyiz, fedakarlıkta zirve. Yardımseverlikte zirveyiz, cefakarlıkta zirve. Biz başarısız değiliz. Biz başarının gerçek anlamını bilenleriz.

Bir gün insanlığımızı kaybedersek, bir gün biz de diğerleri gibi değerler dünyasına dalıp gidersek, başarıyı sayısal verilere hapsedersek asıl o zaman kaybederiz. Asıl o zaman hakikat yolunu terk ederiz.

Hikmet dünyadaki en değerli bilgidir. Hikmet, içerisinde insanlığı, ahlakı, erdemi ve en kutsal değerleri barındıran, bilgiyi bu güzel hasletlerle yoğurup insanlık adına Allah için kullanan büyük bir hazinedir. Biz, hikmetli bilgilere sahip bir milletiz. Elhamdülillah.

Kıymetimizi bilmeliyiz. Ki bu kıymet sayısal olarak değer biçilebilecek bir kıymet değil, idrakinde olmalıyız. Kendimizi hiç de hafife almamalıyız. En değerli hazinemizi gözümüz gibi korumalıyız. İnsanlığımızı kaybedersek her şeyimizi kaybederiz, unutmamalıyız.

Selametle.

Yorumlar

Popüler Yayınlar