Gizemli Kelimeler 1 (Kader)

Bazı kelimeler vardır içerisinde binlerce başka kelime gizleyen hiç bir zaman tam anlamı ile ifade edilemeyen.. Anlamlandırılması zordur anlaması zor anlatması zor. Bu kelimeler sihirlidir. Kullanıldığı yere bir büyü getirir. Asırlar boyu kullanılagelir de yerine hiç bir kelime kullanılmaya gelmez. "Kader" de bu kelimelerden biridir. Bir kelime düşünün ki yüzlerce yıldır yanı başınızdadır lugatınızın ilk sırasında. Yüzlerce yıldır oracıktadır da hiç mi eskimez hiç mi modası geçmez hiç mi değerinden değer kaybetmez? İşte kaderin kaderinde taze kalmak var. O öyle bir kelime ki elestbezminden ba'su'l mevte, kalubeladan kıyamete kadar her daim yürürlükte olacak asla tedavülden kalkmayacak bir kelime. Dillere pelesenk olacak. Nice mağdurlar, mazlumlar, masumlar çareyi onda bulacak. Nice cürm-kabahat ehli günahı ona atacak. 

Kader öyle gizemli bir kelime ki ne mezhepler kurulmuş onun derdine, ne canlar alınmış ne hükümetler yıkılmış onun adına. Kader gizemi kadar hüznü de içinde barındırmış. Adına ne ağıtlar yazılmış ne türküler yakılmış. Belki yalnız kalmasın belki anlayan daha iyi anlasın diye yanına arkadaşlar yapılmış. Nasip, kısmet.. Her hüznün ertesine beraber yazılmış.

Kader zor kelime. Çözülmez bir düğüm gibi. Çengel bulmaca. Labirent içerisinde kaybolmaca. Esrarı içinde. Düğüm de o çözüm de. Kendisi ölçü iken ölçüsü bilinmeyen. Belki Levh-i Mahfuz'a belki alnımıza yazılır, bilinmez. Yazanı da okuyanı da görünmez. Hayreti mucip bir haldir, karşısında şaşırmadan durulmaz.

Kader der susarım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar