Sezen Aksu'nun Son Şarkısı

Sezen Aksu'yu son dönemin ozanlarından sayarım. Kalemi kuvvetli nadir kadın sanatçılardan. Yazdığı hiç bir söz öyle sıradan değil. Şarkı sözünden ziyade şiir gibi. Derinden, etkileyici. Kendisini de öyle boş beleş bir kadın olarak görmüyorum. "Ünlüler" dünyasındaki gereksiz insanlar içerisinde bir derdi, dünyaya dair bir fikri olan ve duruşu olan bir kadın bence. Ha durduğu yer sizin durduğunuz yerle aynı olmayabilir ama orada sadece durmak için durmadığı da aşikar.

Peki son şarkısında ne hata yaptı? Neden bu kadar linç ediliyor? Linç edilmeyi hak ediyor mu? 

"Gerçek şu ki, biz emanetleri göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar; onu insan yüklendi. Çünkü o, çok zalim, çok cahildir."

Bakın Ahzap Suresi 72. ayet ne diyor? İnsan çok zalim, çok cahildir..

Peki Sezen Aksu ne diyor?  Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e..

Hz. Adem ve Hz. Havva, emaneti ilk yüklenenler, ilk imtihana muhatap olanlar,  ilk yanılanlar, ilk tövbe edenler, ilk affedilenler. Belki ilk kez emanetin altında ezilenler. "Cahil cesareti" deniyor ya belki de bu cesaretin bedelini ağır ödeyenler. 

Allah Hz. Adem'e eşyanın isimlerini öğretti. O bizim sonradan elde ettiğimiz tüm bilgilere yaratılıştan hakimdi. Her şeyi herkesten iyi biliyordu fakat burada ki "cehalet" bunları bilmemek değil ki başına neler geleceğini bilmemektir. Aldığı sorumluluğun ne kadar ağır olduğunun farkında olmamaktır. Hayat insana öğretir. Ne kadar cahil olduğunu. Ebu Hanife buyuruyor ya "bilmediklerimi ayağımın altına alsam başım göklere ererdi." Belki en büyük bilgi "cahil" olduğu bilmektir, kim bilir.

İyi de diyeceksiniz. Allah kulunu yarattı ve ona istediğini söyler. "Cahil" de der "Zalim" de. Kime ne? Ama Sezen Aksu'nun haddine mi böyle söylemek? 

İnsan oğlu zalim işte cahil işte! Nerede ne yapacağı belli olmuyor. Sezen Aksu da bu cehli ile en çok kendine zulmetti. Hem cahil hem zalim oldu.

Ama eminim hata yaptığını kendisi de düşünüyordur. Büyük bir pişmanlık içerisinde olduğu kanısındayım. Tıpkı yasak meyveyi yedikten sonra tövbe eden atası gibi tövbe edecektir. Allah da atalarını affettiği gibi onu da affedecektir.

Bence herkes kendi günahının derdine düşsün. İnsanları linç etmek bu devrin en büyük günahı olsa gerek. Bu hatalı dediysen artık durmalısın.

Gerisi onunla Rabbi arasında..

Selametle.

Yorumlar

  1. Bu kadar basit bir cehalet olduğunu zannetmem. Öyle kolay lokma değil Adem aleyhisselama hakaret etmek. Buna cüret etmek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezen Aksu'yu temize çıkarma niyeti ile yazılmadı bu yazı. Hatasız da değil elbette. Özür dilemeyi bilseydi belki de bu kadar uzamayacaktı mevzu fakat olayların ardından verdiği tepkiyi doğru bulmadım. Bence şarkıyı sehven yazdıysa da açıklamasını çok aklı başında yaptı. Ve ben açıklamasına daha çok üzüldüm. Allah ıslah etsin demekten başka sözüm yok..

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar