6 Yaşında Evlilik Olur Mu?

İsmail Ağa Cemaati yine gündemde. Mahmut Efendi Tarikati de denilebilir. Bu tarikattan olan birinin altı yaşında bir kız çocuğu ile evlendirildiği haberlerini siz de duymuşsunuzdur. Öncelikle olayların bireysel değerlendirilmesi gerektiği kanaatinde olduğumu bildireyim. Bir doktorun hatası bütün doktorları, bir öğretmenin hatası bütün öğretmenleri bağlamaz, bu durumda böyle algılanmalı.

 Ardında ise, özel anlamda belli bir olaydan çok olgular üzerinden bir yazı yazmak istiyorum.

İslam'da evlilik.. İslam dinine göre evlilik meselesi bugünün ahlak normları ile pek de uyumlu bir mesele değil. Yani tek eşlilik, 18 yaşından önce evliliğin mümkünsüzlüğü gibi yasal sınırların yanı sıra toplumdaki gizli sınırlar da İslam'daki evlilik anlayışı ile pek de paralel ilerlemiyor.

Örneğin aradaki büyük yaş farkları yahut statü farkları toplum nazarında çok da hoş karşılanmayan durumlar. Hele de bir kaç kez boşanıp yeniden evlenme meselesi.. 

Peki İslam böyle mi? Peygamberin kendinden 15 yaş büyük bir eşi varken yine kendisinden en az 40 yaş küçük de bir eşi var. Evlatlığının eski eşi ile evlenmiş bir peygamber, iki kızını da aynı adamla evlendirmeye de anormal bulmamış. Sahabilerine baktığımızda da bütün mallarını muhacir kardeşi ile paylaşan bir sahabinin eşlerimden birini de sana verebilirim teklifi bugün ne kadar kabul görebilir?!

Evet, İslam dini bugünün ahlak anlayışı ile aynı eksende buluşmuyor. Yine de İslam'a göre "bile" altı yaşında bir kız çocuğu ile evlilik mümkün değildir. Daha doğrusu İslam, kadının adet görmesini reşit olmasının bir işareti olarak kabul eder. Bu nedenle adet görmeyen bir kız çocuğu ile gerçek anlamda bir evlilik mümkün değildir. Bu tarikatin kabul ettiği fıkıhta evlilik mümkündür ama halvet mümkün değildir.

Böyle bir evlilik olmuş mudur? Bence düşük bir ihtimal. Yani cemaati yakından gözlemleme fırsatı bulmuş biri olarak bu tarz evliliklere hiç denk gelmedim. Bununla beraber 3 yaşından küçük çocuklara çarşaf giydirildiğine şahit oldum. Peki bunun İslam'la bir alakası var mı? Elbette hayır. Reşit olma sınırını adet görme ile başlatan bir tarikat neden 3 yaşında bir çocuğa çarşaf giydirir anlamam mümkün değil. 

Şimdi gelelim sorulması gereken kritik soruya. Hangisi doğru? Bugünün ahlak anlayışı mı yoksa İslam'a göre oluşturulmuş bir ahlak anlayışı mı? İkisi birbiri ile çeliştiğinde hangisini tercih etmeliyiz?

Böyle bir sorunun net bir cevabı yok bence. Yani çok eşlilik, büyük yaş farkları olan evlilikler yahut yakın akrabalık ilişkileri olan evlilikler. Bunları tamamen reddetmek mümkün değil fakat bunları olması gereken olgular olarak kabul etmek de mümkün değil. Belki sadece nadir görülebilen olaylar arasında sayıp İslam'ın ruhsat kapısı olarak görmek gerekebilir. Umuma yayılmış bir hakikat olarak göstermek ise sakıncalı olsa gerektir. Gerçi şunu da söylemeden edemeyeceğim. Toplumsal ahlak ilkeleri dönemlere göre değişebilen ilkelerdir. Bundan 50 sene öncesine gitsek annelerimizin yahut ninelerimizin 13-14 yaşlarında evlendirildiklerine sıkça şahit olmak mümkün. O gün anormal kabul edilmeyen bu olgu bugün tamamen reddediliyor. Yarın ne olacağı ise meçhul..

Hasılı mesele karışık. Ama tekrar etmekte fayda var İslam'da dahi altı yaşında kız çocuğunun evlendirilmesi mümkünsüzdür..

Selametle..

Yorumlar

Popüler Yayınlar