Kızılcık Şerbeti Yerine İslamafobi Belgeseli

 Kızılcık Şerbeti. 

Dizi, Türkiye'nin birbirine "öteki" olan iki mahallesini bir araya getiren bıçak sırtı bir yapım. Bu dizinin ilk bölümünü izlediğimde bana "bakın biz tarafsız bir şey yaptık" imajı vermeye çalışılan ama sonraki bölümlerde kesinlikle "muhafazakar" mahallenin daha itici gösterileceğine emin olduğum bir yapım hissi vermişti. Nitekim yanılmadım da. Bir anda ilk bölümlerde daha entellektüel bir müslüman imajı çizen anne baba karakteri bir anda eğitimsiz gelenekten beslenen bağnaz tiplere dönüştü. Yine dizide kolonyanın içindeki alkole duvardaki domuz resmine kadar "teferruat" kısımlarda büyük hassasiyetler gösteren bu aile bireyleri nasıl olduysa "zina" gibi İslam açısından büyük suç kabul edilecek konularda "erkeğin elinin kiridir" noktasına kadar geldi. Ve muhafazakar ailemiz bir anda töre dizilerinde olduğu gibi kızını zorla istemediği adama veren bir aile oldu. Hasılı çizdikleri resiö "öteki" yi tam olarak tanımadıkları yahut tanısalar bile kasıtlı olarak tanımazdan geldikleri bir görsele dönüştü. Peki sonra ne oldu?

Bence bu hikayeden rahatsız olan muhafazakar mahalle durumu RTÜK e şikayet etti. RTÜK ise literatürde bu şikayetlere karşılık verilecek bir ceza bulamayınca "kadına şiddet" başlığı altında diziye ceza verdi. Zira yine muhafazakar mahalledeki bar çocuğu imajı ile zoraki damat ciddi anlamda rahatsız edici bir karakter sergiliyordu. 

RTÜK ün verdiği cezada dizinin yayınlandığı saatte bir belgesel izletilecekti. İlginç olan ise bu belgeselin "İslamafobi" içeriğine sahip olmasıydı. Yani RTÜK açık açık "biz cezayı kadına şiddete değil sizin çizdiğiniz muhafazakar aile modeline verdik" dedi. Herkes bunun farkındaydı zaten fakat malumun ilanının bu kadar aileni olması doğrusu beni çok şaşırttı. Evet "öteki" ler hiç değişmiyor anlaşıldı. Değişen bir şey var o da bir öteki'nin gücünün artık diğer öteki ile aynı seviyeye gelmiş olması. Bu bilek güreşinin iyice kızıştığının işareti.

Sonuç ne mi olur? Burası Türkiye ve her şey mümkün. Fakat muradım güreşi bırakıp tokalaşma faslına geçilmesi. Olamaz mı? Olabilir.. Belki bir gün bir yerde..

Selametle.

Yorumlar

Popüler Yayınlar