Deist Ne Demek?

Yaşar Nuri Öztürk bir programda Deizm'i öyle ballandıra ballandıra anlatmış ki onu dinleyen insanın "ben çok değiştim artık deistim" diyesi geliyormuş. 


Güya Atatürk de aslında deistmiş. Malum bu ülkede bir fikir ortaya atıyorsan onu ya dinle ya da Atatürk'le desteklemen gerekir. Aksi durumda kimse seni takmaz. Ne dediğine de bakmaz.

Deizm, Ateizm'e giden yolun ilk adımıdır. Esasında Deizm, Ateizm'in süslü halidir. Hani insanın içinde bir inanma isteği, fıtratı, ihtiyacı- artık ne dersen- var ya (gerci Ateistler bunu kabul etmez) işte deistler bu ihtiyaca binaen bir formül geliştirmişlerdir. Onlara göre bir "Yaratıcı" vardır ama onun işi sadece yaratmaktır. Bir kerede bütün kainatı yaratmış sonra köşesine çekilip "ne haliniz varsa görün" demiştir. "Bu saatten sonra ben artık hiç bir şeye elimi sürmem" diye de eklemiştir. (tabiri caizse)

Bu formül sayesinde hem Yaratıcıya inanıp hem de hayatını istediğin gibi yaşayabilirsin. Günah, sevap derdin olmaz. İbadet senden sorulmaz. Gez toz eğlen sonunda Allah'ın huzuruna çıktığında "valla billa ben seni inkar etmedim, ben zaten senin var olduğunu biliyordum" deyip paçayı kurtar. O iş öyle kolay değil aga! İman ispat ister. Sadece inanıyordum demekle yırtamazsın.

Elbette "insan başıboş yaratılmamıştır" aldığı her nefes kredi kartı ekstresi gibi ayrıntılı şekilde faturalandırılıp aleyhine delil olarak kullanılacaktır. 

Harca harca beş kuruş ödeme, valla yok öyle bir dünya..
Varsa da adı dünya olmasa gerek :-)

Yorumlar

  1. Yazdıklarında haklı olman ile birlikte, öyle yada böyle cehennemin edebi ızdırabından kendi mazeretleriyle de olsa kurtulanlar için uygun bir çözüm gibi görünüyor.
    Nefsine yenik düştü diye(bu derecede dahi olsa) onlarn hidayetini istemek cehennemin ne derecede korkunç olduğuna inanlara yakışmaz mı?

    YanıtlaSil
  2. Elbette yakışır. Sadece onların değil tüm insanlığın hidayetini istemek ahirete inananlara yakışan bir durumdur. Deistler, her ne kadar ateizm'e yakın olsalar da bir yaratıcının varlığına inanmaları onları hidayet yoluna erme konusunda Ateistlerin önüne geçirmektedir. Onlar varış noktasını bilen ama o noktaya hangi yoldan gideceğini bilmediği için öylece bekleyenlerdir. c

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar