Kpss Soru ve Cevapları Hakkında


Geçtiğimiz hafta ve önceki hafta öğretmen adayları kpss ile cebelleştiler. Ve nihayet dün itibari ile herşey bitti. Artık özgürler. Bu özgürlüğün müddetini ise gelecek sonuçlar belirleyecek. 

Gel gelelim sınav sorularına...
ÖSYM önce "Mars"a götürdü bizi. Oradan da "şairler kahvesine" indirdi. Bu nasıl bir kahveydi hala anlamış değilim. Soruyu doğru cevaplayıp da neden o şıkkın doğru olduğunu bilmeyenlerdenim :-)
Genel Kültür ve Genel Yetenek soruları kolaydı bence. (matematik'i bilemiyorum tabi. kendileri ile aram pek limoni) 
Eğitim soruları da umduğumdan çok çok daha kolay geldi. Yine ingilteredeki direksiyonun yarattığı infial sorulmuştu ve ben yine yanlış cevap verdim:-) (bu soru ile ilgili kaç soru çözdüğümü hatırlamıyorum bile)
Alan sorularına gelecek olursak.. Malum benim alanım İlahiyat. Bu nedenle İlahiyat alan soruları ile muhatap oldum. Yorumum da bu yönde olacak. 

Bence soruları kesinlikle ilahiyatçı bir profesör hazırlamış. Sorular ancak bu kadar gıcık olabilirdi. Sınav sanki Türkçe "anlam bilgisi" sınavıydı. Bir yıl emek verenlerle hiç kitap açmayanlar aynı seviyede girdiler sınava. Bilgi soruları az ve özdü. O soruların cevapları ise çok bilindik ve netti. Ama ya o felsefe, psikoloji, sosyoloji ve sanat soruları onlar neydi öyle arkadaş.. Tamamen yoruma açık sorulardı. Şıkların ise en az ikisi doğruydu.

Bu sınavda beni en çok güldüren "imam" sorusu oldu. Hayatım boyunca o imamı asla unutmayacağım. Bizim imam namazın ilk rekatında zammi sureyi unuttu, ikinci rekatında üç kere secde yaptı. Üçüncü rekâtında secdeye doğru giderken tekrar ayağı kalktı (neden kalktığını bile hatırlamıyorum) " ayrıca" diyordu soruda "ayrıca bu imam son rekatta da şunu bunu yaptı".. 
İmam Ebu Hanife'ye göre bu imam ne yapmalı? O an aklınıza bu sorunun cevabından ziyade bu imam torpille mi işe alındı, yoksa o gün sarhoş muydu ya da neden bu kadar dalgındı aşık falan olmasın.. gibi derin sorular geliyordu. Yine de imama acıdım. "Sehiv secdesi yapsın namazı makbul olur herhalde" dedim. İçimden "ben bu kadar merhamet ettimse merhametlilerin en merhametlisi Allah daha fazlasını eder" diye de ekledim. Sonuçta merhametim işe yaradı. Standart sapmayı saptıracak bir soruya doğru cevap vermenin gururunu yaşıyorum :-)

İşte böyle gelip geçen bir dönem oldu. Allah emek verenlere verdikleri emeğin karşılığını görmeyi nasip etsin..

Yorumlar

  1. Çok geçmiş olsun .İnşAllah istediğin gibi bir sonuç alırsın .Cidden de imam sorusu gülünmeyecek gibi değilmiş. :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Sonuçtan umutluyum. İyi dileklerin için sağol :-)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar