Yüksek Sosyete - Zengin Olunmaz Zengin Doğulur


Dün akşam star'da "Yüksek Sosyete" isimli bir dizi başlamış. Başlamış diyorum çünkü evimde televizyon olmadığı için diziyle bugün Youtube aracılığı ile tanıştım. "Modern bir masal" havası veren hikayenin içine beni çeken cümle "zengin olunmaz zengin doğulur" cümlesi oldu. "İşte bu" dedim. Son bir kaç senedir aynen böyle düşünüyorum. Zengin olunmuyor zengin doğuluyor. Yani asalet, o havalı, iddialı haller, farklı duruş ve yürüşler, karizma falan filan.. sonradan insana verilmiyor.

Şöyle bir etrafınıza bakın. Çevrenizde az sonra özelliklerini zikredeceğim tiplerden mutlaka bulacaksınız. Bu malum tipler, milyar dolarları olan kişiler değildir. Onlarla aynı statüdedirsiniz. Aynı havayı soluyor, aynı mahallede yaşıyor, aynı işi yapıyor olabilirsiniz. Ama bir farkla.. Onlar işe taksiyle gelirken siz otobüsü tercih edersiniz. Beraber aynı anda aynı ortama girdiniz diyelim, onlar mekanın en iyi yerini bulur, bacak bacak üstüne atarak o yere kurulur. Onların çantasını başkaları taşır. Onlar ayak işlerine bakmaz. Üzerlerinden "asalet" akar onların. Hani reankarnasyona inansanız kesin önceki hayatlarında prens ya da prenses olduklarını iddia edersiniz. Çoğu zaman içinizden "bu neyin havası" dersiniz. 

Diyelim bu kişi bir akrabanız, onunla ortak başka bir akrabanızı ziyarete gittiniz, aynı sofrada yemek yediniz, ikiniz de aynı yaştasınız.. "Biz yedik eksilttik Allah artırsın, sofrayı kuran kaldırsın" faslına sıra geldi. Doğal olarak O, sofradan kalkar kalkmaz baş köşeye kuruldu. Peki siz? Tabi ki sofrayı topladınız. Belki bulaşıkları bile yıkamıştırsınız..

Diyelim aynı iş yerinde çalışıyorsunuz, müdür, patron ya da amir her neyse.. Gelip yapılması gereken bir iş emretti. O, müdürün gözlerinin içine bakıyor, siz ise iş size kalmasın diye sandalyenizi 90 derece çevirip başınızı öne eğdiniz, göz temasından kaçınır bir vaziyettesiniz. Müdür kimi seçecek dersiniz? Tabi ki sizi. Çünkü zengin olunmaz zengin doğulur.  Sizin kumaşınız bildiğin Bursa kumaşı, onların ki gibi Hind değil. İsterseniz bakan olun ya da başbakan. Yine de olmaz. Siz onlar gibi olamazsınız. Padişah bile olsanız olmaz.. Bazıları hizmet görmek bazıları ise hizmet etmek için dünyaya gelmiştir. Değiştiremezsiniz.

Bu durumda yapacak tek şey var. Koskoca cihan padişahı Yavuz Sultan Selim'e kulak vererek kendimizi avutmak. 
O ki; 

"Ben haremeynin hâkimi değil, hâdimiyim" demişti. Benim nezdimde de hâdim olmak hâkim olmaktan daha şereflidir. Biz hadimliğe talibiz, böyle de iyiyiz be..

Bu arada dizi güzel izleyin :))

Yorumlar

  1. Çok yerinde ve doğru bir tespit olmuş.Emeğine sağlık..
    Ayrıca dizi 'High Society' adındaki bir kore dizisinden uyarlamaymış.

    YanıtlaSil
  2. Bu tiplerden genelde nefret ettiğim kimi zamanda niye bunların yüzde biri kadar olamıyorum diye kendime sinir olduğum doğrudur!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar